Tradițiile românești se vor împleti cu tehnologiile moderne la un festival organizat în Grădina Botanică
Zeci de meșteri populari și artiști, care reprezintă toate regiunile geografice ale României, vor participa, în premieră, la un „Festival al Tradițiilor Românești", organizat pentru publicul de la Chișinău. Alături de ei, își vor etala măiestria și meșteșugarii din Republica Moldova. Evenimentul, așteptat cu nerăbdare de locuitorii și musafirii capitalei va începe mâine, la Grădina Botanică, și va dura trei zile.
Publicul va fi așteptat la deschiderea evenimentului cu ateliere pe cele mai diferite teme, de la olărit la țesut și dans, și urmate de concerte susținute de artiști celebri din România și Republica Moldova.
„Am venit cu un război de țesut, să prezint aici. Cine vrea să vadă, să încerce să țese. Țes diferite obiecte, lucrez costume populare și am venit aici să le prezint”, a declarat meșterul popular din România, Floarea Țăpor.
Tradițiile românești se vor împleti cu tehnologiile moderne, ochelari VR și roboței, cu ajutorul cărora participanții vor „vizita" zone istorice din România și Republica Moldova, vor picta pe o tablă interactivă de ultima generație și vor sculpta cu ajutorul unor imprimante și stilouri 3D.
„Ei vor putea, în același timp, să experimenteze noile tehnologii, care ajută în această continuare a tradiției. Putem vorbi aici de roboți, care pot avea rol de ghid și pot povesti despre locurile de unde provin acești meșteri”, a declarat reprezentantul unei companii Cristian Lăcraru.
„Pentru prima dată, vom avea meșteri populari din toate zonele României. Vom avea și meșteri din Republica Moldova. Aceasta este o premieră, pentru că îi aducem la un loc și oamenii vor putea să vadă că tradițiile noastre românești sunt aceleași pe ambele maluri ale Prutului”, a spus secretarul de stat pentru relații cu Republica Moldova, Adrian Dupu.
BETA: Pe parcursul a trei zile, în care se va desfășura „Festivalul Tradițiilor Românești", vizitatorii vor avea acces gratuit în Grădina Botanică din Chișinău. Festivalul deschide și Programul aniversar „Ciprian Porumbescu la Chișinău", inițiat și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.