Cultură

În premieră, Noaptea Muzeelor 2023 s-a desfășurat într-o ediție comună Republica Moldova - România

Au admirat comori culturale și au trăit experiențe artistice de neuitat. Vorbim despre oamenii care au luat cu asalt instituțiile muzeale în Noaptea Europeană a Muzeelor. Evenimentul, care contribuie la afirmarea identității noastre culturale europene, a avut drept obiectiv valorificarea colecțiilor muzeelor și atragerea vizitatorilor la diverse activități. În premieră, Noaptea Muzeelor 2023 s-a desfășurat într-o ediție comună Republica Moldova - România.

Muzeul Național de Istorie a Moldovei, dar și cel de artă din centrul capitalei au fost inundate de vizitatori, care s-au bucurat de accesul gratuit la expoziții.

„Nici nu am știut că Moldova are un muzeu atât de minunat, cu multe lucruri fascinante.”;

„- Vă simțiți parte a Europei prin acest eveniment? - Desigur. Mi-a plăcut mult ideea, cum a fost organizat evenimentul. Este un pas enorm spre o dezvoltare culturală.”

Impresionată de cele văzute la muzeu, o vizitatoare și-a exprimat emoțiile prin cântec.

„Rupe, Doamne, din iubire și împarte-le la toți...”

Cozi și la Muzeul de Istorie a orașului Chișinău, unde dincolo de exponate, vizitatorii puteau admira orașul de la înălțimea vechiului turn de apă. Iar în scuarul din preajmă aveau loc programe muzicale.

În cadrul evenimentului, Muzeul Național al Literaturii Române a lansat clubul de lectura întitulat „Orașul de citire”.

„Niște ședințe de citire a literaturii despre Chișinău, în care Chișinăul apare ca personaj principal”, menționează directoarea Muzeului Literaturii Române, Maria Șleahtițchi.

„Chișinăul este mai mult decât un oraș construit cu mistria, cu ciocanul. Este un oraș construit și din cerneală. Scriitorii sunt cei care-l construiesc”, afirmă scriitorul Alexandru Corduneanu.

Scriitorii Ghenadie Postoloche, Emilian Galaicu-Păun și Iulian Ciocan au lecturat fragmente din cărțile lor despre Chișinău.

Experiențe inedite au trăit și vizitatorii Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, unde a fost inaugurată expoziția „Lemnăritul și fierăritul - meșteșuguri făuritoare de civilizație tradițională”.

„Pentru mine este un eveniment deosebit, deoarece uneltele de muncă asta e tot ce a fost economia țării. Am putut să păstrez ca să nu fie nimicit și am expus”, spune colecționarul Petru Costin.

Iar în curtea muzeului era aplaudată prestația ansamblului „Ștefan Vodă” cu programul „Spovedania unui dac”, prilejuit de aniversarea a 60-a de la nașterea artistului Tudor Ungureanu.

„Vă salutăm aici, pe vatra cetății identității neamului. Cu mare drag, de fiecare dată, venim aici, parcă ne simțim acasă. De aici am pornit noi cu grupul, pe timpuri”, a menționat Tudor Ungureanu.

Cea de-a 19-a ediție a Nopții Europene a Muzeelor a fost marcată împreună cu muzeele din România.

„Mi se pare foarte interesant având în vedere etapa asta de preaderare a Republicii Moldova la UE. Foarte importante acțiunile pe care le aveți în această lună”, constată decanul Facultății de Științe ale Comunicării a Universității „Apollonia” din Iași, Dumitru Popa.

Noaptea Europeană a Muzeelor este evenimentul cultural, patronat de UNESCO, Consiliul Europei și Consiliul Internațional al Muzeelor.

Citește mai mult