Alegeri în Turcia // Secțiile de votare s-au închis. Votul va decide cine va conduce țara
Secțiile de votare în Turcia s-au închis la ora 17:00. Turcii au votat astăzi la cele mai importante alegeri din istoria lor modernă, pentru a decide dacă Recep Tayyip Erdogan rămâne președinte după 20 de ani la putere.
Votul va decide nu numai cine conduce Turcia, o țară membră a NATO, ci și modul în care este guvernată, încotro se îndreaptă economia sa pe fondul unei crize profunde a costului vieții și forma politicii sale externe, scrie Reuters.
Sondajele de opinie i-au dat șanse mai mari principalului contracandindat al lui Erdogan, Kemal Kilicdarolu, care conduce o alianță formată din șase partide. Dacă niciunul nu câștigă mai mult de 50% din voturi astăzi, va avea loc un tur de scrutin pe 28 mai.
Deși Legea turcă interzice raportarea oricăror rezultate până la ora 21:00, Consiliul Electoral Suprem al Turciei a ridicat această interdicție, scrie BBC.
Sursa mai notează că inflația a atins un maxim din ultimii 24 de ani, de 85,5% în octombrie 2022, iar rata oficială este încă sub 44%.
Sectoarele transporturilor, alimentației și locuințelor au înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor.
O reducere a ratelor dobânzilor în 2021 de la 19% la 14% a dus la o scădere a valorii lirei turcești, ceea ce a însemnat că ar costa mai mult pentru țară să importe mărfuri din străinătate.
Prețurile ridicate la produsele alimentare de bază și chiria sunt printre cele mai mari preocupări ale alegătorilor.
Turcia este una dintre puținele țări predominant musulmane care este laică .
Odată centrul Imperiului Otoman, republica seculară modernă a fost înființată în anii 1920 de liderul naționalist Kemal Ataturk.
Aflată pe continentele Europei și Asia , locația importantă strategică a Turciei i-a conferit acesteia o influență majoră în regiune - și control asupra intrării în Marea Neagră.
Aderarea la Uniunea Europeană a fost o ambiție de lungă durată pentru această țară cu aproximativ 85 de milioane de oameni. Discuțiile de aderare au fost lansate în 2005, dar au stagnat din cauza unor îndoieli serioase cu privire la situația Turciei în domeniul drepturilor omului.
Economia țării a fost în general instabilă în ultimul deceniu, lira turcească pierzând 90% din valoare față de dolarul american, potrivit datelor Băncii Mondiale și Băncii Centrale a Turciei, mai scrie BBC
Chiar dacă legile țării sunt cele ale unui stat democratic laic, societatea și politica au fost în mare măsură influențate de partidul conservator cu rădăcini islamiste al președintelui Erdogan, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), care a fost la guvernare în ultimii 20 de ani.