Cultură

La Biblioteca Parlamentului a avut loc prima dezbatere în cadrul celei de-a VII-a ediții a Zilelor Literaturii Române

„Cum să facem ca Republica Moldova să pună mâna pe carte?" - a fost tema primei dezbateri din suita evenimentelor programate în cadrul celei de-a VII-a ediții a Zilelor Literaturii Române. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Parlamentului și a reunit bibliotecari, ziariști, profesori de română, demnitari, care au dialogat despre importanța, avantajele și bucuria lecturii, s-au referit la modalitățile de integrare a cititului în activitățile cotidiene.

parlament.md
Sursa: parlament.md

Participanții la dezbatere au abordat tema din diverse perspective pornind de la familie și școală.

„Trebuie să citim pe bune! Nu de dragul lecției, nu pentru notă, nu pentru examen. Să transformăm orele de literatură în ore vii, ore cu scriitori, cărți adevărate, valoroase”, a opinat profesoara de română Mariana Jitari.

„Cred că trebuie să facem anumite activități, anumite campanii de sensibilizare, să venim mai mult spre tineri, spre elevi. Iar scriitorii să-și modifice modul de interacțiune cu tinerii”, a spus Adriana Cazacu, secretar de stat la Ministerul Educației.

Meseria scriitorului este să scrie cărți bune, dar asta nu este suficient, consideră scriitorul Radu Vancu din România.

„E nevoie ca guvernele, administrația unei comunități să aibă grijă ca acea carte să circule. În Moldova văd că s-a întâmplat deja, este scutirea totală la TVA, sunt facilități fiscale pentru comerțul cu carte. Mă bucură că în Moldova s-a întâmplat mai bine decât în Romania”, a declarat Radu Vancu.

Președinta Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Niculaescu-Onofrei, a subliniat că e contraproductiv să se cheltuiască fonduri pe o producție de carte de calitate îndoielnică.

„În primul rând, trebuie să punem accent pe educație. Dacă ideile sunt bune, se înaintează proiecte, se găsesc și finanțările. Dacă nu sunt însă idei, nu e o abordare bună să cheltuim bani pe literatura care nu este de calitate.”

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, pledează pentru cărțile audio.

„Așa cum se îngrijesc editorii de apariția unei cărți, de aspectul ei estetic, fix așa ar trebui să se ocupe de apariția unei cărți audio, aici vorbim de implicarea actorilor. Limba română nu e doar cea scrisă. Limba română, totuși și poate în primul rând, este cea vorbită.”

Furnizorul național de servicii publice audiovizuale are o misiune importantă, afirmă Vlad Țurcanu, directorul general al Companiei „Teleradio-Moldova”.

„Pentru a-i face vizibili pe scriitori și pe toți cei care au tangență cu cartea, cu lectura, cultura, ne-am gândit chiar la unele emisiuni noi. Și cred că depinde de noi să-i promovăm în așa măsură încât ei să devină interesanți pentru public.”

Suita evenimentelor din cadrul Zilelor Literaturii Române este pe potriva așteptărilor. „Seară de poezie, seară de proză, o după-amiază pentru copii, avem o discuție cu scriitoarele din diasporă, Tatiana Țîbuleac, Lorina Bălteanu, Ionela Hadârcă, într-un dialog cu Paula Erizanu, o avanpremieră cu file din noua carte a Tatianei Țîbuleac”, a anunțat editorul și scriitorul Gheorghe Erizanu.

Zilele Literaturii Române se desfășoară cu sloganul "Eu nu credeam că există atâta dragoste în jur", un omagiu adus regretatului regizor și jurnalist, Viorel Mardare.

Evenimentele cu participarea diferitor categorii de cititori vor avea loc în 12 locații: librării, muzee, biblioteci, licee din Chișinău.

parlament.md
Sursa: parlament.md

Citește mai mult