Cele mai importante legi bugetare pentru anul 2023, adoptate de deputații PAS în prima lectură (VIDEO)
Parlamentul a adoptat în primă lectură legile bugetului pentru anul viitor. Dezbaterile au durat mai bine de șase ore. Bugetul este unul de criză în condițiile în care economia nu se va recupera total, susțin guvernanții. Opoziția nu a votat niciunul dintre cele patru proiecte ale bugetului public.
Guvernul a introdus impozitarea progresivă cu un prag de un milion de lei pe an. Veniturile mai mici vor fi impozitate cu 12 la sută, în timp ce 18 la sută este impozitul pentru veniturile care depășesc plafonul de un milion. În același timp, veniturile din dobânzile depozitelor bancare vor fi taxate cu șapte procente în loc de trei.
Salariile angajaților la stat vor crește cu exact 1.300 de lei, venitul minim a fost estimat la patru mii de lei, iar salariul mediu pe economie la 11.700 de lei.
Autoritățile locale au primit taxele rutiere și dreptul de a stabili singure impozitele imobiliare, în timp ce, potrivit legilor bugetului votate azi de aleșii poporului, mediul de afaceri va beneficia de înlesniri privind taxa pe valoare adăugată.
Totodată, statul va restitui TVA întreprinderilor mici și mijlocii care utilizează factura electronică, societățile comerciale nu vor achita impozit pe profit, cu condiția să nu-l repartizeze pe dividende. Opoziția a învinuit guvernarea că favorizează băncile. Bugetul asigurărilor medicale constituie 14,1 miliarde de lei. Statul va cheltui pentru pensii și alocații sociale mai mult de 38 de miliarde de lei.
Deficitul bugetar este aproximativ 18 miliarde de lei. Creșterea economică reală nu va recupera pierderile din acest an, iar inflația se va reduce până la 15,7 procente.