Cultură

Profunda actualitate a operei lui Grigore Vieru, evocată la Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru”

Cu recitaluri de poezie și depuneri de flori la bustul regretatului poet Grigore Vieru a debutat astăzi la Chișinău cea de-a 15-a ediție a Festivalului International de Poezie "Grigore Vieru". A fost și rămâne un poet al Păcii și al iubirii de neam, simbol al rezistenței prin cultură. Din aceste perspective a fost abordată creația poetului de către admiratorii de toate vârstele.

Organizat de Ministerul Culturii, sub egida primăriilor Iași și Chișinău, cu susținerea Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu", festivalul a debutat la Iași.

„Anul acesta, după Iași și Chișinău, festivalul va ajunge la Cahul, unde se organizează un spectacol cu implicarea elevilor și studenților”, a spus Eugenia Bejan, directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, una din organizatorii evenimentului.

„Ideea de a păstra opera unui mare și adevărat poet, tribun și învățător al neamului”

Poetul Daniel Corbu, organizator al festivalului la Iași, susține că Grigore Vieru e „un simbol cu adevărat nu numai în România de Est, aici, dincoace de Prut, dar și în tot spațiul românesc”.

Astfel, festivalul se desfășoară în „ideea de a-l păstra pe Grigore Vieru în actualitate, de a păstra astfel opera unui mare și adevărat poet, dar și tribun și învățător al neamului”.

„Marea actualitate, profunda actualitate a operei lui Vieru vine din faptul că a abordat marile teme - copilăria, maternitatea, iubirea, sacralitatea și, bineînțeles, Pacea”, a relevat academicianul Mihai Cimpoi.

Recitalul din opera poetică a lui Grigore Vieru i-a transpus pe cei prezenți pe aceeași undă de trăire.

Festivalul a continuat cu un simpozion științific la Academia de Științe a Moldovei și a culminat cu Gala Premiilor.

Poetul Ianoș Țurcanu, distins cu Premiul de Excelență, a mărturisit că, din toate premiile sale literare, dar ele nu sunt puține, acesta este cel mai valoros.

„Aș fi preferat ca astăzi lângă noi să fie Grigore Vieru, să citim împreună poezii.”

*„Rezistența prin cultură s-a născut aici, în Basarabia”

Criticul literar Theodor Codreanu, căruia i s-a acordat de asemenea Premiul de Excelență, a declarat: „Rezistența prin cultură s-a născut aici, în Basarabia, iar simbolul acestei rezistențe prin cultură este Mihai Eminescu, iar Grigore Vieru este o ramură puternică din eminescianism”.

„Vin din partea comunității românești din Viena să depun o floare în semn de prețuire, dragoste de țară, dragoste de mamă, dragoste de limba română, cum doar Eminescu și Vieru au putut să ne transmită”, a spus Laura Hant, președinta asociației „M. Eminescu” din Viena.

„Mi-a trezit sentimente de patriotism și de admirație față de părinți, față de neamul meu. În continuare îi lecturez cu drag opera”, a recunoscut una din participantele la eveniment.

La festival au fost lansate noi apariții editoriale, exegeze despre actualitatea moștenirii literare vierene.

Citește mai mult