Cultură

Palatul Elisabeta a găzduit Seara dedicată Republicii Moldova

Joi, 18 mai 2023, „Palatul Elisabeta a găzduit Seara dedicată Republicii Moldova, la care Majestatea Sa Custodele Coroanei a invitat reprezentanți din toate domeniile, de toate profesiile, de toate vârstele și din toate confesiunile care trăiesc în țara-soră”, informează casamajestatiisale.ro.

A fost, de asemenea, o ocazie pentru a afirma sprijinul Coroanei Române acordat aspirațiilor Republicii Moldova pentru integrarea în Uniunea Europeană și pentru construirea unui viitor stabil, prosper, liber și democratic pentru generațiile care vor urma. La eveniment au luat parte ASR Principele Consort și ASR Principesa Sofia.

„Suntem într-unul din cele mai grave momente de securitate pe care continentul și, în orice caz, generația noastră le-a cunoscut vreodată, dar suntem și într-un moment în care Republica Moldova are aspirații pe care coroana, instituția coroanei, le sprijină necondiționat. Și ce fel mai frumos, mai reprezentativ ar putea fi de a sublinia și ilustra aceste aspirații decât aducerea împreună a tot ce are simbolic statul moldovean de astăzi în societatea lui: profesori, elevi, medici, politicieni, militari, oameni de afaceri, academicieni, sportivi, oameni de toate vârstele și de toate convingerile, de toate orientările politice și de toate confesiunile, adunați laolaltă pentru a arăta că suntem solidari pe drumul acesta atât de complicat și atât de vizionar, atât de respectabil al asigurării națiunilor noastre că vor avea în generațiile viitoare o viață prosperă, liberă, democratică și predictibilă”, a mai spus principele Radu.

El a amintit că Majestatea Sa a demarat încă de la începutul anului o serie de vizite în statele Uniunii Europene pentru susținerea aspirațiilor Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană.

casamajestatiisale.ro
Sursa: casamajestatiisale.ro

Principele Radu le-a transmis oficialilor moldoveni că la Palatul Elisabeta sunt "la ei acasă", coroana fiind delegată identitar de istoria modernă a Republicii Moldova.

"Domnule viceprim-ministru, în Palatul Elisabeta sunteți acasă la dumneavoastră și acest lucru este valabil pentru toți concetățenii dumneavoastră, fiindcă, în egală măsură, coroana este atât de legată identitar de istoria modernă a statului dumneavoastră tot atât pe cât este identitatea coroanei legată de plaiurile pe care le reprezentați. A vrut Dumnezeu ca după exact un sfert de secol de când președintele României l-a rugat pe Regele Mihai să pornească o campanie pentru promovarea României în structurile nord-atlantice și ulterior europene, în urmă doar cu câteva luni președintele Republicii Moldova să ceară Majestății Sale Margareta, custodele Coroanei, același fel de sprijin instituțional și frățesc ce se duce departe în destinul nostru comun", a afirmat Principele Radu.

El a precizat că Europa este într-unul din cele mai grave momente de securitate, iar Republica Moldova are aspirații pe care instituția coroanei "le sprijină necondiționat".

casamajestatiisale.ro
Sursa: casamajestatiisale.ro

"Când Majestatea Sa, la începutul anului, a făcut prima vizită în Uniunea Europeană pentru susținerea aspirațiilor Republicii Moldova pentru integrarea în Uniunea Europeană, anume Suedia, am înțeles că demersul diplomatic nu este suficient și ca atare, la foarte scurtă vreme, de fapt înaintea acestei vizite, a avut loc o misiune economică amplă, care a cuprins state din Uniunea Europeană, cu Germania, Italia și Polonia, alături de România, împreună cu, desigur, o mulțime de reprezentanți ai mediului de afaceri din Republica Moldova, dintre care unii sunt acum alături de noi. Majestatea Sa va vizita Spania când va prelua președinția Uniunii Europene și vom continua să fim și la Chișinău, la Bălți și în alte locuri pentru a face același lucru și în interiorul comunităților țării", a precizat Principele Radu.

Acesta a spus că s-a dorit ca "întreaga suflare a societății Republicii Moldova" să fie reprezentată la evenimentul de la Palatul Elisabeta "pentru a arăta că e atât de bogată, atât de inepuizabilă ca resurse, ca talent, ca fidelitate și credință, societatea pe care o sărbătorim în această seară, încât numai punerea lor tuturor împreună ne poate arăta adevărata forță pe care o generație o poate avea atunci când și-a propus să mute munții din loc", a declarat principele Radu.

Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Vladimir Bolea, a mulțumit pentru primirea de la Palatul Elisabeta în cadrul unui eveniment dedicat Republicii Moldova, "care reunește personalități valoroase ale poporului român de pe ambele maluri ale Prutului".

casamajestatiisale.ro
Sursa: casamajestatiisale.ro

Vicepremierul a menționat și promovarea de Casa Regală a relațiilor economice strânse cu Republica Moldova și desfășurarea anuală, sub patronajul Principelui Radu, a Forumului Economic de Investiții, "un eveniment de amploare extrem de apreciat la Chișinău".

"La ediția din acest an a forumului au participat peste 200 de reprezentanți ai companiilor românești și străine interesate să contribuie cu investiții și să construiască parteneriate cu companii din Republica Moldova", a mai spus Vladimir Bolea.

La eveniment au fost prezenți fostul președinte Emil Constantinescu, consilierul prezidențial Sergiu Nistor, fostul premier Victor Ciorbea, directorul general al Agerpres, Claudia Nicolae, rectorul UNATC, Liviu Lucaci, alături de reprezentanți ai comunităților rurale și urbane, membri ai Guvernului Republicii Moldova, demnitari ai statului român, autorități locale, personalități ale societății civile, ale mediului economic, profesori și elevi, reprezentanți ai Armatei României și Republicii Moldova, ai Bisericii și membri ai Corpurilor Diplomatice acreditate la Chișinău și București.

Momentele muzicale ale evenimentului au fost susținute de Corala "Vocile Primăverii" din Chișinău.

casamajestatiisale.ro
Sursa: casamajestatiisale.ro

"Suntem profund recunoscători Casei Majestății Sale pentru găzduirea acestui eveniment cu mari semnificații, care atestă legătura durabilă, statornicită în timp, dintre familia Regală a României și Republica Moldova, și nu în ultimul rând pentru tot sprijinul acordat constant promovări aspirațiilor noastre naționale și de integrare europeană. Apreciem înalt devotamentul și angajamentul familiei Regale asumat față de Republica Moldova, în baza valorilor comune de limbă, cultură, istorie și identitate. Astfel, prin numeroasele proiecte implementate în domenii importante și strategice pentru țara noastră, Coroana Regală rămâne aproape de tinerii Republicii Moldova și aspirațiile acestora", a spus Vladimir Bolea.

El a amintit că în Republica Moldova își desfășoară activitatea, sub înaltul patronaj al Casei Regale a României, Liceul Teoretic "Regele Mihai I", în localitatea Cimișeni, raionul Criuleni, iar începând din anul 2013 școala din comuna Regina Maria, raionul Soroca, poartă numele Reginei Maria.

"Totodată, anual, tinerii din Republica Moldova se bucură de bursele Regele Ferdinand I și Regina Maria, fondate în anul 2015 de Majestatea Sa Margareta și Principele Radu.

casamajestatiisale.ro
Sursa: casamajestatiisale.ro

Citește mai mult