Cultură

Zilele Literaturii Române au culminat cu dezbaterea „Scriitoare din diasporă"

Șirul evenimentelor din cadrul Zilelor Literaturii Române a culminat, astăzi, cu dezbaterea „Scriitoare din diasporă". Moderatoarea Paula Erizanu a dialogat cu scriitoarele Lorina Bălteanu, Tatiana Țâbuleac și Ionela Hadârcă, originare din Republica Moldova, stabilite de mai mulți ani în străinătate. Migrația, au spus ele, le-a deschis noi perspective, iar viitorul țării nostre îl văd doar în comunitatea țărilor europene.

În debutul întâlnirii, moderatoarea Paula Erizanu le-a adresat protagonistelor o întrebare sugestivă.

„Ce au pierdut și ce au câștigat Tatiana Țîbuleac, Lorina Bălteanu și Ionela Hadîrcă, părăsind Republica Moldova și, în același timp, rămânând cumva în limba română prin scrisul și literatura lor?”, a întrebat moderatoarea.

„Am pierdut ritmul, în primul rând, fiindcă s-au abătut asupra mea niște probleme zilnice și nu am putut să rămân așezată la masa de scris. Dar am câștigat, în schimb, altceva. - Ce? - Un copil!!”, a mărturisit Lorina Bălteanu.

„Migrația te face să-ți revezi niște lucruri și asta am făcut. Probabil, din acest punct de vedere, am câștigat, pentru că m-am apucat de scris”, a declarat Tatiana Țîbuleac.

„Am câștigat mai mult timp pentru lectură. Am câștigat un pic de curaj ca să încerc să scriu și eu”, a spus Ionela Hadîrcă.

Și echipa de la Moldova 1 le-a adresat o întrebare protagonistelor.

„ - De ce ar trebui cetățenii din Republica Moldova să-și dorească să intre în Uniunea Europeană?”

„Cum poți să nu dorești să ai ordine, stabilitate, să ai drumuri normale și, pur și simplu, sentimentul demnității umane!”, a răspuns Ionela Hadîrcă.

„Intrând în comunitatea europeană, noi, în primul rând, o să ne simțim într-o familie mai mare. Și atunci când ți-i greu - să te ajute, și atunci când nu știi cum să mergi și unde să mergi, ei, la fel, vin cu un sfat”, a spus Lorina Bălteanu.

„Cred că acum Europa înseamnă, în primul rând, Pace pentru Moldova! .1.43 sec Pentru mine, Europa înseamnă casa mea. În Moldova vin tot acasă. Moldova nu va dispărea niciodată din cărțile mele. Totuși, mi-ași dori s-o văd acolo și pe țara mea”, a menționat Tatiana Țîbuleac.

Cu dezbaterea „Scriitoare în diasporă" a culminat a 7-a ediție a Zilelor Literaturii Române.

„A fost o mișcare du-te-vino, în care și scriitorii, și participanții, au făcut parte din același spectacol. Am avut o participare extraordinară”, a declarat Iulian Galaicu-Păun.

Partenerii generali ai Zilelor Literaturii Române sunt Ministerul Culturii al Republicii Moldova, USAID, UKAID, Guvernul Suediei, iar partenerul media - Moldova.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult