Diaspora

„Moldova Europeană” // Diaspora sprijină aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană: „Spunem un „DA” răspicat”

Au bătut la unison inimile a sute de moldoveni din diasporă, care s-au întrunit, astăzi, în zeci de orașe din lume, pentru a-și exprima dorința comună cu cei de acasă, aceea ca Republica Moldova să devină parte a Unuinii Europene. România, Marea Britanie, Italia, Belgia, Franța, Irlanda, Elveția, Austria și Statele Unite se regăsesc pe lista țărilor în care moldovenii din diasporă s-au alăturat Adunării Naționale „Moldova Europeană". Ei au venit cu drapelele Republicii Moldova și Uniunii Europene, dar și cu pancarte pe care erau scrise mesaje pro-europene. Conaționalii noștri au intonat imnul țării, au ascultat muzică patriotică și chiar s-au prins în horă.

Biroul Relații cu Diaspora // Facebook.com
Sursa: Biroul Relații cu Diaspora // Facebook.com

Astăzi, a fost forfotă mare în curtea Ambasadei Republicii Moldova de la Bruxelles, acolo unde s-au adunat sute de moldoveni stabiliți în Regatul Belgiei.

„Cei care au venit aici vor ca ceea ce văd în Europa să fie și acasă. Ca legea să stea în capul mesei, ca corupții să fie pedepsiți, ca școlile și spitalele să fie dotate ca în Europa și își pun multă speranță ca aceste lucruri să fie posibile și în Republica Moldova”.

„Este foarte important ca spiritual să susținem ceea ce se întâmplă la Chișinău. Eu încă mai cred, încă mai accept, sunt gata, cumva admit că la un moment dat o să mă întorc în Moldova și cred că tot ce fac acum e inclusiv pentru mine”.

„Republica Moldova și toți moldovenii merită șanse egale, merită instituții publice la același nivel cum sunt aici, în Europa, copiii noștri merită școlarizare europeană”.

Discursul Maiei Sandu a fost ascultat și în Germania, de zeci de moldoveni stabiliți acolo. În susținere a venit și diaspora din Austria.

„Viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană, hai, Moldova!”

Grupuri de zeci de moldoveni, plecați la muncă ori stabiliți în Italia, s-au adunat în diferite orașe din peninsulă, pentru a susține, împreună cu cei de acasă, dorința de integrare a țării în comunitatea europeană.

„Viitorul Republicii Moldova este cu Uniunea Europeană! Uniunea Europeană este pace, prosperitate, democrație! Dreptul liber la exprimare, justiție corectă! Deci, diaspora din Roma susține Moldova europeană!”

Moldovenii din Milano au venit cu un tricolor imens, pe care l-au fluturat pe o piață din orașul italian.

„Adunați la Padova, zeci de conaționali au ascultat cu mare atenție discursul rostit de oficiali în pIața Marii Adunări Naționale, apoi au scandat lozinci proeuropene”.

Diaspora din Verona: „Spunem ferm și tare de aici, din Verona, că Moldova este europeană!” „Viitorul Republicii Moldova este în Europa!”

Moldovenii din Marea Britanie au fost la fel cu gândul la viitorul țării.

„Suntem diaspora din Londra. Am venit ca să spunem că Moldova este Europa!” „Vrem să spunem și noi, împreună cu cei de acasă, să spunem un „DA!” răspicat că Moldova vrea în Europa”. „Moldova are loc în Europa și Moldova este Europa!”, „Moldova este Europa!”

Totodată, zeci de moldoveni veniți acasă din diferite țări ale lumii, au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale, pentru a face auzită vocea diasporei și în centrul capitalei.

Citește mai mult