Politic

Igor Grosu, despre pașii următori care trebuie întreprinși pentru a apropia aderarea la Uniunea Europeană

Partidul de guvernare va promova în Parlament introducerea integrării europene în Constituție, iar cei care erau sceptici vor deveni mai convinși de parcursul nostru european după Adunarea „Moldova Europeană“ de duminică, a declarat președintele legislativului, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Dimineața cu Radio Moldova”, de la postul nostru de radio. În același timp, Igor Grosu a precizat care sunt pașii următori pe care trebuie să îi facă atât guvernarea, cât și cetățenii ca să fie mai aproape de aderarea la Uniunea Europeană.

facebook.com
Sursa: facebook.com

Ieri, participanții la Adunarea „Moldova Europeană” au adoptat unanim o Rezoluție, din șapte puncte, a căror îndeplinire ar ajuta ca țara noastră să devină membră cu drepturi depline a Uniunii Europene. În primul punct este solicitată modificarea Constituției Republicii Moldova, astfel încât să se stabilească faptul că aderarea la Uniunea Europeană este definitivă și ireversibilă.

„Pe termen mediu și lung, sunt obiectivele care au fost trasate în rezoluția finală. Pe termen scurt, continuăm să ne facem temele pentru acasă, astfel ca la sfârșitul acestui an, 2023, să putem obține deschiderea negocierilor de aderare. Mai urmează câteva evenimente și summitul. Este un eveniment în premieră, istoric în Moldova. Găzduiește atâția prim-miniștri și președinți ai țărilor Uniunii Europene. Noi o să arătăm că putem fi ospitalieri așa cum ni se duce vestea, buni organizatori, europeni”, a declarat Igor Grosu.

Precizăm că, la 1 iunie, în Republica Moldova va fi organizat Summitul Comunității Politice Europene (CPE).

La eveniment sunt așteptați circa 50 de șefi de stat și de guvern, precum și lideri ai Uniunii Europene. În cadrul celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene, care se va desfășura la Bulboaca, oficialii vor discuta despre eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

Anterior, președinta Maia Sandu a declarat că acest eveniment este unul istoric, care așează Republica Moldova la masa de discuții a statelor europene și reprezintă o investiție importantă în viitorul țării noastre.

Citește mai mult