Cultură

La Chișinău, între 26 mai și 4 iunie, va avea loc BITEI, unul dintre pilonii mișcării teatrale din Republica Moldova

Festivalul Internațional al Artelor Scenice BITEI 2023 revine după șapte ani de absență. Evenimentul de rezonanță internațională, ce se va desfășura timp de zece zile cu participarea unor companii teatrale din zece țări, este organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Teatrul Național „Eugène Ionesco”, sub înaltul patronaj al președintei Maia Sandu și a Guvernului Republicii Moldova, cu sprijinul Primăriei Municipiului Chișinău.

Festivalul Internațional al artelor scenice BITEI se va desfășura în perioada 26 mai - 4 iunie cu participarea unor importante companii de teatru din Japonia, Italia, Polonia, România, Spania, Ucraina, Coreea de Sud, Georgia.

Sergiu Prodan, ministrul Culturii, a declarat că „Festivalul BITEI este unul dintre pilonii mișcării teatrale din Republica Moldova”.

„Chiar dacă din 2016 nu s-a organizat acest festival, este cazul să revenim ca să arătăm lumii că cel mai bun loc pentru întâlniri teatrale și nu numai este Chișinăul, este Republica Moldova. De aceea și organizăm acest festival pentru a ridica ștacheta atât pentru teatrele noastre, precum și pentru publicul nostru, și pentru imaginea Republicii Moldova în lume.”

Festivalul cu genericul „Chișinău - locul ideal pentru întâlniri” se înscrie și în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, spune fondatorul BITEI, Petru Vutcărău, directorul Teatrului Național „Eugène Ionesco”.

„Ne-am gândit că și acest festival pică bine anume în perioada aceasta, dorind să continuăm această idee de aderare la UE, să atragem atenția, prin evenimente culturale, că la Chișinău - locul ideal pentru întâlniri, se întâmplă lucruri importante din punct de vedere cultural. Vor fi timp de zece zile companii teatrale din zece țări.”

Vor fi prezentate 18 spectacole, câte două reprezentații pe zi. În premieră, două teatre vor evolua cu spectacole în aer liber, accesul spectatorilor fiind liber. Și tot în premieră, parte a festivalului este Teatrul Național „Mihai Eminescu”, care va participa cu spectacolul "Capcana" și proiecția documentarului „O scenă a memoriei”. De asemenea, Naționalul „Mihai Eminescu” va fi gazda unor evenimente.

„Vor evolua pe scena Teatrului „M. Eminescu” georgienii, o echipă din Japonia, China, precum și o echipă din România. Acest festival va fi o platformă de discuții de care avem nevoie”, a spus Ghenadie Gâlcă, director adjunct al Teatrului Național „M. Eminescu”.

Pentru buna desfășurare a Festivalului BITEI-2023, Ministerul Culturii a alocat aproape 6 milioane de lei. Maratonul teatral va fi inaugurat pe 26 mai cu premiera spectacolului „Revizorul”, în viziunea regizorului Petru Vutcărău.

Promo

Citește mai mult