Europa, lovită de caniculă și incendii de vegetație
Stare de alertă în Europa din cauza caniculei și incendiilor de vegetație. Flăcările fac ravagii pe tot continentul pe măsură ce temperaturile cresc. Termometrele au indicat 40 de grade Celsius câteva zile la rând în mai multe țări. Meteorologii spun că actualul fenomen este provocat de un anticiclon care poate doborî recordul de temperatură din Europa, de 48,8 grade Celsius.
Incendiile de vegetație care fac ravagii la vest de Atena, au ajuns la periferia orașului Megara, iar oficialii locali fac apel la ajutor. Autoritățile au evacuat sute de case și întreprinderi din orașul cu aproximativ 23 de mii de locuitori. Buldozerele au săpat șanțuri pentru a împiedica extinderea flăcărilor, iar poliția elenă s-a alăturat eforturilor de stingere a incendiului cu tunuri de apă.
„Forțele de protecție civilă au luptat cu flăcările pe tot parcursul nopții și continuă să localizeze focarele cu personal reînnoit”, spune Ioannis Artopoios, purtător de cuvânt serviciul de pompieri, Grecia.
Totodată, autoritățile au îndemnat cetățenii să sprijine eforturile pompierilor și să fie deosebit de prudenți, având în vedere condițiile dificile care prevalează, și să respecte regulile pe timp de caniculă.
„Neglijența nu va fi tolerată. Provocarea unui incendiu prin neglijență este de neconceput. Efectuarea lucrărilor care pot declanșa un incendiu, pe timp de caniculă, este inadmisibilă. Vă chem să contribuiți la acest efort major”, a spus ministrul grec al protecției civile, Vassilis Kikilias.
Autoritățile elene au cerut ajutor internațional, iar peste 80 de pompieri români au ajuns în Grecia pentru a lupta cu flăcările alături de colegii greci. Italia și Franța au trimis patru avioane pentru a ajuta la stingerea incendiilor. În jurul Atenei, flăcările au distrus mai multe case și ferme, iar rafalele puternice de vânt au făcut ca focul să avanseze. Se așteaptă ca temperaturile din sudul Greciei să atingă 44 de grade Celsius până la sfârșitul săptămânii, în cel de-al doilea val de căldură care a lovit sudul mediteranean al Europei în două săptămâni.
Și Spania continentală a înregistrat temperaturi de aproape 40 de grade Celsius. Iar în insulele Canare s-au declanșat mai multe incendii de vegetație. Cea mai afectată este insula Las Palmas, de unde au fost evacuați peste 4 mii de localnici. Peste 300 de pompieri s-au luptat ore întregi cu flăcările care au mistuit peste patru mii de hectare de vegetație, dar și case și podgorii.
„Acum trebuie să evaluăm tot ceea ce am pierdut în ceea ce privește infrastructura publică și privată, locuințele, podgoriile și culturile”, a subliniat primarul din Tijarafe, Marcos Lorenzo.
Și pompierii din Turcia au avut mult de lucru pentru a stinge incendiile de vegetație din provincia Hatay, cea care a fost devastată de seism la începutul acestui an. Cu tot efortul pompierilor de a limita pagubele, flăcările au distrus șapte locuințe și mai multe mașini. Focarele s-au extins rapid din cauza vântului puternic și a temperaturilor caniculare.