Social

O pădure din Cahul – în flăcări. Primarul face apel la voluntari să ajute la stingerea incendiului

O pădure de salcâm, pin și stejar din orașul Cahul a fost cuprinsă de flăcări, în această după-amiază. Până la această oră, șase din cele zece hectare de pădure au fost mistuite de flăcări, anunță Inspectoratul General al Poliției. La fața locului au intervenit pompieri și angajați ai întreprinderilor subordonate administrației publice locale. Primarul de Cahul, Nicolae Dandiș, a făcut apel la voluntari să ajute la stingerea incendiului. Potrivit lui, misiunea este îngreunată din cauza reliefului, care nu permite accesul autospecialelor în zonă.

IGSU
Sursa: IGSU

ACTUALIZARE 19.24: IGSU anunță că pompierii au reușit să localizeze incendiul la ora 18:17. La fața locului a fost creat Statul Major. La moment, angajații IGSU în comun cu angajații administrației publice locale lucrează la fața locului pentru lichidarea incendiului, precizează sursa citată.

ȘTIRE INIȚIALĂ: „Nu cunoaștem cauza. O parte din fâșia forestieră deasupra orașului și a lacului s-a aprins. Toate echipajele de la Situații Excepționale Cahul sunt mobilizate, de la întreprinderile noastre municipale încă șase-șapte mașini sunt implicate, dar, din cauza reliefului, nu au acces cu tehnica. Respectiv, am făcut apel, sunt mai mulți colegi, voluntari care au sărit în ajutor”, a declarat Nicolae Dandiș pentru „Teleradio-Moldova”.

Potrivit IGSU, apelul la 112 a fost recepționat în jurul orei 14:52. Pompierii, voluntarii și angajații întreprinderilor de profil din Cahul, luptă cu flăcările și la această oră. Conform sursei citate, șase din zece hectare de pădure au ars până acum.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite.

De menționat că, din 15 iulie, timp de o săptămână, Republica Moldova se află sub cod galben de pericol de incendiu. În acest context, IGSU îndeamnă repetat populația să fie foarte prudentă și să respecte cu strictețe regulile antiincendiare, în special pe timp de caniculă, pentru evitarea izbucnirii incendiilor forestiere și de vegetație uscată.

Cetățenii sunt îndemnați să nu dea foc vegetației uscate, să nu arunce mucuri de țigară, chibrituri sau alte obiecte aprinse pe suprafețe în preajma spațiilor forestiere.

În timpul odihnei în spații forestiere, persoanele sunt îndemnate de salvatori să stingă focurile și grătarele la plecare, dar și să nu lase nesupravegheate sursele de foc deschis.

Maturii sunt îndemnați să acorde atenție maximă copiilor și să nu le permită jocul cu focul pentru evitarea producerii incendiilor.

În situații de risc, oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult