Social

La Chișinău se desfășoară Festivalul Industriilor Creative

Festivalul Industriilor Creative a fost inaugurat la Chișinău. Evenimentul își propune să exploreze diversitatea și potențialul economic al industriilor creative, inclusiv prin prisma inteligenței artificiale. Pe durata a trei zile au loc zeci de acțiuni culturale precum workshopuri pentru profesioniști de design, fotografie, street art, ateliere și concerte la care participă 12 experți din mai multe țări ale lumii.

Radio Chisinău
Sursa: Radio Chisinău

„Obiectivul acestui festival este de a aduna comunitățile creative, de a arăta cât de talentați suntem. Avem înregistrați peste 500 de persoane, la evenimente, fără concerte. Vorbim despre spiciurile pe care le organizăm cu experții noștri. Avem experți din SUA, Japonia, România, Olanda”, a menționat directorul „Artcor”, Viorica Cerbușca.

Ediția din acest an este dedicată Inteligenței Artificiale în economia creativă și domeniului IT. Daniel este unul dintre experți și activează într-o companie cu angajați în întreaga lume, care produce jocuri pentru FIFA utilizate de milioane de oameni. El va împărtăși experiența despre proiecte creative, care aduc profituri.

„Cel mai important este să îi trec prin experiența mea și să îi trec prin povestea mea și astfel să reușesc să inspir viitorii creatori în a-și urma pasul care e cel mai potrivit pentru ei. Am șansa să fiu liderul unor echipe de designeri foarte buni dintre care doi sunt din Moldova”, spune designerul din România, Daniel Ionescu.

Programul festivalului include workshopuri pentru profesioniști de design, fotografie, street art și un concert de muzică electronică. Sunt organizate diverse ateliere și pentru cei mici.

„Ai mai lucrat vreodată cu lutul, dar cu plastelina? E același principiu.”;

„Ceramica este e meserie foarte frumoasă, dar și foarte grea. Dezvoltă răbdarea și motricitatea mâinilor. O recomand tuturor”, spune profesoara de sculptură, Ioana Ciobanu.

„Am venit în primul rând pentru workshopul de ceramică la care am fost invitat pentru a-i ajuta pe participanți să-și genereze idei cu ajutorul inteligenței artificiale, ca să vadă ce pot modela ei”, spune artistul plastic Andrei Stalbe.

„Am venit la festival în primul rând ca designer, pentru a susține un workshop de fotografie pe peliculă veche, pentru a povesti cum se făcea fotografia în secolul al XIX-lea”, menționează designerul Octavian Bâlea.

Autoritățile își propun ca sectorul creativ să devină parte a economiei țării.

„Nu există industrie fără creativitate. Opera este un produs și ca orice produs societatea trebuie să se aprecieze prin cumpărare. Acest festival vine să comunice societății importanța și plus valoarea pe care o poate aduce și trebuie să o aducă sectorul creativ în economia țării”, afirmă ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

„În rolul meu am avut onoarea să fiu la evenimente de modă, concerte, expoziții și am văzut personal cât de mult talent aveți în Moldova: scriitori, ingineri, muzicieni, creatori de film și producători. Artcor pentru mine simbolizează cel mai bun în ceea ce privește industriile creative. Industriile creative ne îmbogățesc viața, când acestea prosperă, prosperă și Moldova”, a subliniat ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Steven Fisher.

Ediția a IV-a a Festivalului Industriilor Creative are loc pe durata a trei zile la Chișinău și este organizată de Centrul „Artcor”, sub patronajul președintei Maia Sandu.

Citește mai mult