Politic

LIVE // Ședința Parlamentului: Executarea Legii Bugetului de Stat pentru anul 2022, aprobată de Legislativ

Deputații examinează executarea bugetelor pentru anul 2022. Este vorba despre Legea Bugetului de Stat, Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat și Legea privind Fondurile de asigurări obligatorii de asistență medicală.

Parlamentul Republicii Moldova
Sursa: Parlamentul Republicii Moldova

ACTUALIZARE 16:35 Proiectul de lege privind accesul la informații de interes public a fost adoptat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, cu votul a 53 de deputați. Noua lege are ca scop asigurarea transparenței activităților din sectorul public. Documentul prevede că semnătura electronică sau olografă nu va mai fi obligatorie în cererile de acces la informații de interes public.

ACTUALIZARE 16:54 Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor și Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor vor fi comasate. Asta prevede un proiect de lege, votat în a doua lectură de Parlament, care are drept scop îmbunătățirea mecanismului de evaluare și selecție a judecătorilor.

ACTUALIZARE 16:05 Deputații au votat în prima lectură proiectul de lege pentru modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023. Veniturile și cheltuielile totale ale bugetului se precizează de la 38,735 miliarde de lei până la 38,68 miliarde de lei sau prin micșorare cu 55 milioane de lei. Sunt planificate majorări la capitolele „Protecția șomerilor” și „Protecția socială în cazuri excepționale”, fiind prevăzută alocarea a 2 milioane de lei din bugetul de stat pentru acordarea indemnizației pentru șomaj tehnic. De asemenea, sunt prevăzute transferuri de la bugetul de stat către bugetele unităților teritoriale administrative, necesare pentru plata salariilor asistenților personali și asigurarea bunei activității a Serviciului Asistență Personală.

ACTUALIZARE 16:05 Raportul privind executarea bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) în anul 2022 a fost prezentat în cadrul ședinței plenare a Parlamentului. Conform datelor din raport, ponderea veniturilor executate ale BASS în bugetul public național s-a majorat în 2022 față de 2021 cu 1,7%, iar în PIB – cu 0,9%. De asemenea, s-a majorat și ponderea cheltuielilor – cu 0,5% și 1%, corespunzător.

ACTUALIZARE 15:43 În anul 2022 s-a reușit creșterea cu 20% a cheltuielilor pentru medicamente și dispozitive medicale compensate, cu 15% – pentru fiecare beneficiar în parte și cu 10,6% – per rețetă. Datele au fost prezentate în cadrul examinării în plenul legislativului a raportului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) și a raportului auditului financiar asupra acestuia.

ACTUALIZARE 13:43 Parlamentul a audiat raportul Guvernului privind executarea Bugetului de stat pentru anul 2022, precum și raportul auditului financiar al acestuia, realizat de Curtea de Conturi. Raportul a fost prezentat de ministra Finanțelor Veronica Sirețeanu. Potrivit hotărârii adoptate de Parlament urmare a audierii raportului privind executarea bugetului de stat, veniturile bugetului de stat în anul 2022 au fost realizate în sumă de 59,247 de miliarde de lei, iar cheltuielile – în sumă de 68,573 de miliarde de lei, cu un deficit în sumă de 9,325 de miliarde de lei. A fost anunțată o pauză până la ora 14:45.

ACTUALIZARE 10:35 Prim-ministrul Dorin Recean prezentă în plenul Parlamentului inițiativa legislativă a Guvernului privind introducerea modificărilor în Legea Bugetului de Stat pentru anul 2023. Premierul a declarat că modificările au drept scop dezvoltarea economică a R.Moldova. Modificările în legea Bugetului de Stat pentru anul 2023 prevăd majorarea părții de venituri și celei de cheltuieli cu peste 1 miliard 400 milioane de lei.

Pe ordinea de zi este inclus și proiectul de lege ce ține de consacrarea zilei de 8 mai ca zi a comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de al Doilea Război Mondial.

Potrivit raportului Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, inițiativa legislativă privind instituirea zilei de 8 mai ca zi a comemorării și reconcilierii a fost propusă pentru a elimina confuzia care persistă între data reală de 8 mai de semnare a actului de recapitulare a Germaniei naziste și 9 mai - Ziua Victoriei instituită de Uniunea Sovietică.

În ședința plenară de joi, vicepreședintele Parlamentului Vlad Bătrîncea, deputat BCS, a cerut excluderea acestui proiect de pe ordinea de zi. Deputatul socialist a calificat această inițiativă legislativă drept provocare care va dezbina societate. Propunerea lui Bătrâncea nu a fost susținută în plen, acumulând doar 23 de voturi.

Tot astăzi, deputații vor aproba și o Hotărâre pentru marcarea în prima duminică a lunii iunie a Zilei Supraviețuitorului de Cancer.

Pe agenda deputaților mai figurează proiectul de lege privind selectarea și evaluarea judecătorilor, proiectul de lege privind accesul la informații de interes public.

Ședința începe la ora 10:00 și este transmisă în direct pe rețelele de socializare ale IP Compania „Teleradio-Moldova”.

Citește mai mult