La Muzeul Național de Artă din capitală a fost inaugurată expoziția „Inconștientul optic” a artistei poloneze Paulina Zuc
Prin intermediul picturii cercetează și explorează subconștientul uman și reușește să transpună pe pânză tainele și secretele acestuia. Vorbim despre Paulina Zuc, o tânără artistă poloneză, care a cucerit la Bienala de pictura din 2021 Trofeul Muzeului Național de Artă al Moldovei, iar acum a inaugurat la Chișinău expoziția personală „Inconștientul optic”.
Paulina Zuc a revenit la Chișinău cu o expoziție special pregătită pentru Muzeul Național de Artă al Moldovei, care a onorat-o, acum doi ani, cu Trofeul ArtMuzeum.
„Expoziția se numește "Inconștientul optic" și relatează o experiență de trecere dintr-o stare în alta. O parte importantă o reprezintă cortinele, ce sugerează o dualitate a trăirilor. Mă interesează, în special, cine se află în spatele cortinei, ce se întâmplă acolo cu omul, poate se află într-un spital, poate moare sau duce dorul cuiva”, spune Paulina Zuc.
Încărcate de o durere fizică ce a marcat și psihicul oamenilor, lucrările reprezintă o abordare în care artista pune întrebări despre relația omului cu subconștientul.
„Face să transpară o zonă a cercetărilor artistei într-un spațiu în care omul în mod normal nu ajunge, dar zona spitalului sau a psihiatriei sau a zonei absolut sensibile între rațiune și irațiune. Acesta pare a fi demersul plastic exploatat de artistă”, constată președintele UAP, Florina Breazu.
„Bolile mintale sunt văzute astăzi ca o parte integrată a omului. Există foarte multe probleme în acest domeniu, dar atât timp cât și știința, și arta, și noi, zi de zi, ne apropiem de acest subiect, există șansa ca acest proces să doară mai puțin”, consideră deputata Marcela Nistor, membră a Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.
Exegeții sunt atrași și de alt aspect al expoziției.
„Foarte interesantă din punctul de vedere al procesului creator. Vedem și procesul de lucru, vedem schițe, vedem lucrări de grafică. Ele au și o prospețime aparte, o sugestie pentru alt context, pentru creația pură”, spune Victoria Rocaciuc, doctor habilitat studiul artelor.
„Evenimentul reprezintă un exemplu minunat de colaborare, începutul unor proiecte culturale comune ce vor fi interesante artiștilor, dar și admiratorilor artei din Republica Moldova și din Polonia”, a menționat Grzegorz Opalinski, ministru-consilier la Ambasada Poloniei la Chișinău.
Expoziția "Inconștientul optic" poate fi văzută la Muzeul Național de Artă al Moldovei până la 27 august.