Pentru câștigătorii Concursului „La izvoarele înțelepciunii” cea mai importantă distincție e bucuria lecturii
Cei mai buni 20 de cunoscători ai creației poetei Ana Blandiana, din Republica Moldova și din județul Iași, România, s-au reunit, astăzi, pentru etapa finală a Concursului național de lectură „La izvoarele înțelepciunii”. Cea mai longevivă competiție de lectură la nivel național este organizată de Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” din Iași.
Prima probă a concursului a constat în lecturarea artistică a unor texte de Ana Blandiana.
„Acest concurs este unul distinct. Promovează lectura de plăcere, acel brio al textului de care spunea Bart că ajunge cititorul să zică: „Eu iubesc acest text, mie îmi place acest scriitor pentru că...”, a relevat dr. hab. în filologie Adrian Ghicov, președintele juriului.
Venit din satul Pașcani, raionul Cahul, Radu Cubreacov consideră că este o profunzime în scrierile Anei Blandiana, „o pătrundere a lumii prin forța imaginației. Este nevoie de o experiență anumită de citire a unor astfel de opere pentru a putea pătrunde în esența lor”.
„Nu știam foarte multe despre Ana Blandiana și, când am început să citesc, m-a surprins prin felul în care reușea să descrie atât de bine lumea în care trăim”, a mărturisit cu franchețe Cătălina Chiriță, din Iași.
Pentru Mădălina Spivacenco din satul Cruglic, raionul Criuleni, Ana Blandiana este scriitoarea care i-a „oferit o perspectivă foarte largă de conștiință de sine”.
„Ana Blandiana este singura poetă care mi-a oferit o perspectivă foarte largă de conștiință de sine, de a mă cunoaște pe mine și de a merge mai departe, de a mă dezvolta.”
Mesajul Anei Blandiana adresat virtual participanților a fost despre bucuria lecturii.
„Cred că voi sunteți cei mai fericiți copii, pentru că sunteți câștigători ai acestui concurs de lectură, iar lectura pentru mine este cea mai perfectă formă de fericire”, a spus distinsa poetă.
„Modul Anei Blandiana de a se raporta la cultură, la societatea civilă, la valorile și principiile autentice constituie un exemplu pentru tinerii și foarte tinerii participanți și pentru noi toți”, a opinat Emanuela Ilie, copreședinte juriu, Iași.
De altfel, alegerea creației Anei Blandiana pentru ediția din acest an a concursului nu a fost întâmplătoare. Eugenia Bejan, directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, are explicația.
„Este apropierea noastră tot mai mult de Uniunea Europeană, de valorile europene. Ana Blandiana este supranumită Poetul European al Libertății.”
Învingătorii concursului „La izvoarele înțelepciunii” se vor bucura de premii, excursii în Republica Moldova și în România, cea mai importantă distincție fiind, totuși, pentru ei bucuria lecturii și descoperirea universului creației poetei Ana Blandiana.