Cultură

După ce a fost prezentat în fața spectatorilor din șase raioane, Turneul Memoriei a ajuns la Soroca

Turneul Memoriei i-a purtat timp de o lună pe actorii de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” prin mai multe localități ale republicii și a ajuns la Soroca. Au jucat spectacolul-document „Dosarele Siberiei” în cadrul acțiunii de comemorare a victimelor deportărilor, politică de exterminare a populației în perioada ocupației sovietice.

tnme.md
Sursa: tnme.md

Spectacolul „Dosarele Siberiei” a fost realizat în baza memoriilor deportatelor Ecaterina Chele, Margareta Cemârtan-Spânu și ale lui Ion Moraru, condamnat politic la 10 ani de GULAG.

„Vrem să transmitem că poporul nostru nu trebuie să uite niciodată că a trecut printr-un calvar, a trecut să zicem chiar prin iad fiind treziți noaptea și încărcați ca niște vite în vagoane și duși într-o direcție necunoscuta”, a accentuat Ion Mocanu, actor la Teatrul Național „M. Eminescu”.

Angela Ciobanu, actriță la Teatrul Național „M. Eminescu”, a observat că în orice localitate au prezentat spectacolul lumea a rămas zguduită de mesajul acestuia.

„Noi am fost prin mai multe localități, să știți că după spectacol toată lumea plânge. Știm că asta doare, mai cu seamă pe oamenii care au în istoria lor bunei, străbunei care au trecut prin acest calvar.”

Ideea de a monta „Dosarele Siberiei” i-a venit lui Petru Hadârcă după ce a realizat la Radio București câteva spectacole consacrate deportărilor.

„Mă bucur enorm că încercarea noastră de a sensibiliza a fost mult mai largă și interesul spectatorului ne ține pe noi într-un nerv de a juca și a-l promova cât mai des și acum am ajuns la al 85-lea spectacol jucat în fața spectatorilor”, a conchis regizorul Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „M. Eminescu”.

Vox spectatori: „Talentatul Petru Hadârcă a reușit să ne prezinte o filă din istoria neamului nostru. Sperăm că va fi o lecție pentru cei care nu cunosc drama poporului”;

„Un spectacol extraordinar. Tineretul din ziua de astăzi trebuie să știe istoria, cât de mult au pătimit buneii noștri cu deportarea în Siberia.”

Turneul Memoriei a ajuns la spectatorii din șapte raioane.

„Noi, oamenii din Republica Moldova, din Basarabia, am trecut printr-o perioadă care nu trebuie să treacă fără urmă, noi trebuie să învățăm din istorie, este cea mai importantă pagină din istoria noastră, aceste represiuni politice prin care am trecut”, a subliniat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Turneul Memoriei va culmina la 6 iulie, când vom comemora victimele celui de al doilea val al deportărilor pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din capitală. Spectacolul „Dosarele Siberiei” va încheia stagiunea teatrală.

Proiectul este susținut de Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Culturii, autoritățile publice locale și Ambasada SUA la Chișinău.

Foto: Vadim Șterbate
Sursa: Foto: Vadim Șterbate

Citește mai mult