Cultură

„Arhiva de voci” a adunat o colecție de interviuri ce reprezintă o adevărată comoară pentru cultura națională

Proiectul național „Arhiva de voci” are continuitate. Inițiat acum opt ani de Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Institutul de filologie română Bogdan Petriceicu Hasdeu, proiectul a adunat o colecție de interviuri ce reprezintă o adevărată comoară pentru cultura națională.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Proiectul l-am început în 2015 la îndemnul regretatului director al Bibliotecii naționale Alexe Rău întrucât văzuse ceva similar la Biblioteca națională a Spaniei unde chiar aveau loc astfel de interviuri cu personalități împlinite, cu personalități care au ce spune oamenilor”, spune unul dintre realizatorii proiectului Mariana Cocieru.

Proiectul a fost o încercare, inițial dificilă pentru Mariana Cocieru, doctor în filologie, căreia i-a revenit misiunea de a filma interviurile.

„Totul în viața asta se învață, am învățat și eu să filmez, după care să prelucrez aceste materiale, să le montez și în final să le putem plasa pe un CD, un DVD, care conține acest material video dar și fotografii care vorbesc despre devenirea acestei personalități”, a adăugat Mariana Cocieru.

Interviurile sunt realizate de scriitorul Iulian Filip, doctor în filologie.

„Un proiect orientat spre personalitățile din domeniul culturii, personalități împlinite, realizate, care pot oferi niște repere, niște modele pentru calea fiecărui. Cred că sunt un deliciu dialogurile cu oameni de calibru, astăzi cu Marcela Benea”, spune Iulian Filip.

„A fost o surpriză. Nici nu știam de existența acestui proiect, mă bucur foarte mult și mă onorează că dacă rămâne, să zicem pentru istoria literaturii e important, vor veni alții din urmă și ne vor auzi, dacă vor vrea să ne audă”, a menționat poeta Marcela Benea.

Regretatul Nicolae Dabija a fost protagonistul „Arhivei de voci” în iulie 2020.

„Cred că e lucrul cel mai important. Timpul e deasupra noastră și importante sunt urmele acestor oameni valoroși să rămână și în acest limbaj, care e de călăuză, de folos pentru lume”, spune scriitorul Iulian Filip.

„Arhiva de voci” numără 41 de DVD-uri, interviuri cu personalități din diferite domenii, care au fost și care mai sunt. Mărturiile devenirii lor pot fi găsite și vizionate la Biblioteca Națională și la Institutul de filologie română.

Citește mai mult