Josep Borrell: „Cu o voce clară și unită, putem determina Rusia să își reia participarea la inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră”
Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a lansat un apel la adresa comunității internaționale să-și intensifice „propria asistență în sprijinul securității globale”, solicitând tuturor partenerilor UE să „îndemne Rusia să revină” la masa negocierilor privind exportul de cereale ucrainene, potrivit caleaeuropeana.ro.
Într-un articol de opinie publicat de Serviciul European de Acțiune Externă, oficialul european a amintit că Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, stabilită în luna iulie a anului 2022, ”și-a atins scopul urmărit”, acela de a restabili ”o rută vitală pentru exporturile agricole din Ucraina și să reducă prețurile mondiale la alimente”.
„Înainte de începerea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, un furnizor important de alimente la nivel mondial, 1/5 din orzul din întreaga lume provenea din Ucraina, precum și 1/6 din porumb și 1/8 din grâu. După ce Rusia a invadat Ucraina, atacând câmpurile de cereale și silozurile și blocând porturile ucrainene, prețurile mondiale ale alimentelor au atins niveluri record și au pus în pericol aprovizionarea cu alimente esențiale pentru multe țări importatoare. Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră a urmărit să restabilească o rută vitală pentru exporturile agricole din Ucraina și să reducă prețurile mondiale la alimente. În pofida numeroaselor provocări, acordul și-a atins scopul. Începând cu luna august 2022, Ucraina a exportat aproape 33 de milioane de tone de cereale și alimente către 45 de țări, ceea ce a jucat un rol esențial în reducerea prețurilor mondiale la alimente cu aproximativ 25% de la nivelul record atins la scurt timp după atacul Rusiei. După cum arată datele publice privind comerțul, peste jumătate din cantitatea de cereale exportată, inclusiv 2/3 din grâu, a ajuns în țările în curs de dezvoltare”, a explicat Borrell.
În plus, acest acord „a asigurat accesul continuu la cereale pentru Programul Alimentar Mondial (PAM)”, a argumentat cu date statistice Înaltul Reprezentant al UE.
„În 2023, 80% din grâul achiziționat pentru a sprijini operațiunile umanitare în țările cu cea mai mare insecuritate alimentară, precum Afganistan, Djibouti, Etiopia, Kenya, Somalia, Sudan și Yemen a provenit din Ucraina”, a completat acesta.
Borrell a atras atenția că „fără ruta din Marea Neagră, PAM trebuie să își procure grâul din altă parte, la prețuri mai mari și cu un termen de livrare mai lung, într-un moment în care lumea se confruntă cu o criză alimentară fără precedent”.
Oficialul european a criticat decizia Rusiei de a se retrage din această înțelegere, în pofida propunerilor ONU de a o reînnoi.
„Pentru a-și declina vina, Rusia a declarat că propriile sale exporturi agricole nu au fost suficient de facilitate. Acest lucru nu este însă confirmat de datele comerciale disponibile public, care arată că exporturile agricole ale Rusiei sunt înfloritoare. Rusia a obținut, de asemenea, beneficii importante din Memorandumul de Înțelegere cu ONU privind exporturile de îngrășăminte, care a fost negociat în paralel cu Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră. ONU a lucrat neîncetat pentru a clarifica cadrul de reglementare și pentru a se implica împreună cu sectorul privat în vederea găsirii unor soluții pentru sectoarele bancar și de asigurări. Aceste eforturi au fost depuse în strânsă colaborare cu UE și cu partenerii săi”, a detaliat Josep Borrell.
Înaltul Reprezentant a explicat că Uniunea Europeană acționează pe trei direcții principale.
„În primul rând, vom continua să sprijinim eforturile neobosite ale Organizației Națiunilor Unite și ale Turciei de a relua Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră. În al doilea rând, continuăm să consolidăm „Culoarele de Solidaritate” ca rute alternative pentru ca exporturile agricole ucrainene să ajungă pe piețele globale prin intermediul UE. Aceste culoare au permis, până în prezent, exportul a peste 41 de milioane de tone de produse agricole ucrainene, iar noi creștem această cifră cât mai mult posibil pentru a atenua consecințele ieșirii Rusiei din acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră. În al treilea rând, am sporit sprijinul nostru financiar pentru țările și persoanele care au cea mai mare nevoie, oferind 18 miliarde de euro pentru a rezolva problema securității alimentare până în 2024”, a spus Borrell.
„Cu o voce clară și unită, putem determina Rusia să își reia participarea la inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră. Lumea are un interes comun în gestionarea responsabilă a securității alimentare globale. Le suntem datori oamenilor care au cea mai mare nevoie de ea”, a conchis oficialul european.