Expert: Este absolut necesar ca Republica Moldova să limiteze influența pe care o are Ambasada Rusiei la Chișinău
Reducerea prezenței diplomatice ruse în Republica Moldova va tăia din instrumentele de influență pe care Moscova le folosește în țara noastră. De această părere sunt mai mulți experți care menționează că o bună parte din angajații cu statut administrativ care activau la ambasadă erau, de fapt, ofițeri de spionaj sub acoperire. În ceea ce privește răspunsul Kremlinului, analiștii cred că ar putea fi vorba despre reducerea numărului de diplomați ai Ambasadei moldovenești de la Moscova, dar și, eventual, de anumite embargouri pentru producția moldovenească, ceea ce s-a mai întâmplat în trecut.
Este absolut necesar ca Republica Moldova să limiteze influența pe care o are Ambasada Rusiei la Chișinău, inclusiv prin monitorizarea instrumentelor de dezinformare și propagandă aplicate de Moscova în raport cu țara noastră, a menționat expertul în relații internaționale Mihai Mogâldea.
„Este forte important ca la nivel politic, la nivel diplomatic să limităm aceste resurse pe care le are Ambasada Federației Ruse la îndemână și alte instituții pe care le are în subordine cum este Centrul de cultură și știință rus, care apropo activează bine mersi. Nu este cazul să fim îngrijorați de un potențial răspuns al Federației Ruse pentru că Federația Rusă a acționat de multe ori într-un mod inconsecvent și a folosit aceste metode de îngrădire a relațiilor de ordin politic, economic, comercial cu țara noastră fără a exista vreun motiv anume”, a menționat Mihai Mogâldea.
Potrivit editorialistului Nicolae Negru, eventualele limitări pentru producătorii moldoveni, în ceea ce ține de exportul în Federația Rusă nu ar trebui să constituie un impediment pentru aplicarea unor măsuri în materie de securitate a statului, mai ales că aceasta nu va fi o noutate pentru Republica Moldova.
„Noi exportăm producție agricolă în Federația Rusă, desigur că poate să afecteze un anumit număr de fermieri. Să ne amintim în trecut de asemenea au fost introduse embargouri, iar producătorii noștri au căutat alte piețe de desfacere, acum Republica Moldova nu este atât de vulnerabilă cum era mai înainte când mai mult de 50 la sută din producția Republici Moldova se exporta în Federația Rusă. Acum 2/3 din exporturile RM merge spre UE”, afirmă editorialistului Nicolae Negru.
Drept răspuns, Moscova ar putea să expulzeze mai mulți diplomați moldoveni, acreditați în Federația Rusă, este de părere expertul politic Ion Tăbârță.
„Deja avem un prim răspuns și anume că Federația Rusă a anunțat că pe o perioadă nedeterminată vor înceta serviciile consulare în Republica Moldova motivând o lipsă de personal. Desigur această decizie dorește să sporească nemulțumirea în rândurile cetățenilor moldoveni față de această decizie a Republicii Moldova”, a adăugat Ion Tăbârță.
De la începutul războiului în Ucraina, peste 660 de diplomați ruși au fost expulzați din diferite state. Cei mai mulți diplomați ruși - 83 au fost declarați persona non grata în Bulgaria. În martie 2022, serviciile de securitate poloneze au cerut expulzarea a 45 de diplomați ruși suspectați de spionaj. Urmează Germania, Slovacia și Franța. Statele baltice au fost și mai dure, ajungând până la expulzarea ambasadorilor și închiderea unor misiuni diplomatice.
O altă măsură împotriva diplomaților ruși este reducerea numărului acestora, acțiune la care a recurs și Republica Moldova. Astfel de decizii au anunțat Țările de Jos și Estonia. De asemenea, luna trecută, România a impus Ambasadei Rusiei la București să își reducă personalul efectiv cu 40 de persoane. Moscova a recurs la acțiuni similare. De la începutul anului trecut, Ministerul rus de Externe a expulzat 337 de diplomați și a anunțat închiderea mai multor misiuni diplomatice străine, acreditate în Federația Rusă.