Cultură

S-a deschis Bookfest! Klaus Iohannis: Un eveniment care transformă cartea într-o veritabilă punte de spiritualitate și solidaritate între cele două maluri ale Prutului

Salonul Internațional de Carte Bookfest, a revenit la Chișinău și a adunat peste 30 de edituri de pe ambele maluri ale Prutului, care au adus în fața publicului un număr de peste 30 de mii de volume de cărți, exclusiv în limba română. Timp de cinci zile, la Chișinău vor avea loc întâlniri cu scriitori, dezbateri literare, lansări de carte, dar și ateliere de creație.

facebook/ USM
Sursa: facebook/ USM

Reprezentanții editurilor dau asigurări că la Bookfest se regăsesc cele mai noi și mai solicitate cărți. De asemenea, vizitatorii vor avea parte și de reduceri.

„Avem atât literatură polițistă, psihologie, dezvoltare personală, psihologie practică pentru părinți, lifestyle. Deja oamenii ne știu. Sunt clienți sau vizitatori pe care îi știm cred că de la prima ediție”, afirmă Viorel Vrabie, reprezentant editură.

VOX: „Cărți de medicină, cărți de cum să îți amenajezi apartamentul, grădina și, inclusiv, ne-am dus în zona de gătit. Plus cărți de artă, pentru că oamenii sunt pasionați de artă. Mi-a plăcut că până acum primele ore de când am deschis Bookfest, oamenii sunt foarte interesați de lucrările artiștilor Klimt, Monet, impresioniști.”

Salonul de carte a adunat zeci de iubitori de lectură care susțin că aici și-au găsit cărțile dorite.

VOX: „Sunt pasionată de culturi și istorii gastronomice globale și m-am oprit aici la raftul cu tot ce ține de cuisine și gastronomie ca să văd care au fost cele mai vechi restaurante din secolul XVII de pe glob. Văd că este o varietate largă și edituri și titluri noi.”;

„Am venit să descoper mai multe cărți. Sunt pasionată foarte mult de cărțile fantastice și istorice.”;

„Ne uităm pentru copii. Eu mai mult în ultima perioadă citesc pentru copil. Mai mult nonfiction citesc, literatură, psihologie.”;

„E ceva interesant. Foarte multe edituri, ai de unde alege, de toate felurile, psihologie, fantastică, istorie, dezvoltare personală, dezvoltare financiară.”

facebook/ USM
Sursa: facebook/ USM

Autoritățile dau asigurări că vor depune tot efortul pentru ca oamenii să citească mai mult, în special tinerii.

„Ministerul Culturii al Republicii Moldova depune eforturi considerabile pentru ca generația tânără să citească cărți pentru că spunea cineva: în viitor cei care în copilărie citesc cărți îi vor conduce pe cei care privesc televizorul”, a subliniat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

„Nu întotdeauna cartea este și disponibilă pentru toți, indiferent de mediul social din care vine, și aici statul are un rol foarte important în a aduce și fizic cartea mai aproape de elev, dar, în egală măsură, de a acoperi și anumite costuri”, a menționat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj în cadrul deschiderii Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău în care afirmă că, în contextul actual, „în fața amenințărilor la adresa democrației și a drepturilor fundamentale ale omului, cartea trebuie să fie scutul care ne protejează de toxicitatea discursului manipulator, de mirajele și pericolul întoarcerii la trecutul totalitar”, transmite Agerpres.

„Într-un context în care societatea moldovenească se angajează tot mai profund pe calea europeană și autoritățile se străduiesc să contracareze efectele agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei, valorile umaniste, pe care cartea și lectura le promovează, capătă o semnificație deosebită. Anii întunecați ai comunismului ne-au învățat că în carte găsim călăuza noastră spre libertate! Astăzi, în fața amenințărilor la adresa democrației și a drepturilor fundamentale ale omului, cartea trebuie să fie scutul care ne protejează de toxicitatea discursului manipulator, de mirajele și pericolul întoarcerii la trecutul totalitar”, afirmă președintele Iohannis în mesajul prezentat de către consilierul prezidențial Sergiu Nistor.

Șeful statului arată că a acordat, împreună cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, Înaltul Patronaj ediției din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău.

facebook/ USM
Sursa: facebook/ USM

„Subliniem astfel importanța cărții și a limbii române în patrimoniul nostru cultural comun și ne manifestăm prețuirea față de poeți, scriitori și publicul cititor”, adaugă Iohannis.

El subliniază că Bookfest Chișinău, organizat de către Asociația Editorilor din România și Universitatea de Stat a Republicii Moldova, a devenit, începând din 2016, un „reper al vieții editoriale românești”.

„Este un eveniment care readuce periodic cartea în centrul atenției, transformând-o într-o veritabilă punte de spiritualitate și solidaritate între cele două maluri ale Prutului”, spune șeful statului.

Iohannis amintește că Bookfest Chișinău 2023 debutează în ajunul sărbătoririi Zilei Limbii Române, atât în România, cât și în Republica Moldova.

„Prin intermediul dialogului dintre autori și cititori, prin deschiderea către tineri, elevi și studenți, acest eveniment devine o mărturie a rolului, a misiunii și a destinului limbii și literaturii române, ca și a creșterii contribuției noastre la patrimoniul cultural universal. Urez mult succes Bookfest Chișinău 2023! Sunt convins că, prin eforturile organizatorilor și entuziasmul publicului cititor, cartea va triumfa! La mulți ani Limbii Române și iubitorilor ei!”, afirmă președintele.

Cea de-a șasea ediție, care se desfășoară între 30 august și 3 septembrie la Mediacor, Universitatea de Stat din Moldova, beneficiază și în acest an de susținerea financiară a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău va fi deschis la Chișinău până la 4 septembrie, între orele 10:00 și 20:00.

facebook/ USM
Sursa: facebook/ USM

Citește mai mult