Cultură

Renumitul cineast român Cristian Mungiu a prezentat o lucrare biografică la târgul Bookfest de la Chișinău

În șirul numeroaselor lansări care se desfășoară în aceste zile la Bookfest se înscrie volumul „Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană”. Autor este unul dintre cei mai importanți regizori de film din România, Cristian Mungiu, care a revenit la Chișinău prima dată, după 30 de ani de când a fost împreună cu bunica la Cahul și a trăit alături de ea emoțiile și durerea revederii casei părintești, a locurilor ei natale pe care a fost nevoită să le părăsească după 28 iunie 1940.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Cartea lui Cristian Mungiu este una din aparițiile forte, unul din evenimentele de anvergură ale acestui târg Bookfest. Cristian Mungiu cunoscut, arhicunoscut regizor din noul val al cinematografiei române cu multe premii internaționale, iată că ne surprinde cu o carte, autobiografia bunicii sale născute la Cahul. Mungiu al nostru are certe rădăcini basarabene, o carte fascinantă”, a subliniat scriitorul Vitalie Ciobanu.

28 iunie 1940 a fost un dezastru pentru mii de familii din Basarabia, care au încercat să fugă din calea rușilor. Printre ei și Tania Ionașcu, bunica lui Cristian Mungiu, care s-a stabilit la Iași. Cartea este una autobiografică. Bunica povestea, iar adolescentul Cristian Mungiu scria.

„Am consemnat amintirile acestea ale bunicii în anii 90 pentru că țineam foarte mult la ea și pentru ca s-o fac să-și regrete mai puțin viața tumultoasă și dificilă pe care a avut-o”, spune cineastul și scriitorul Cristian Mungiu.

După ce în 1991, Cristian Mungiu a vizitat împreună cu bunica casa și locurile ei natale din Cahul, scriitorul a revenit la memoriile ei. Le-a scris literar cu gândul la bunica, la copiii săi, la tânăra generație.

„Pe de altă parte pentru că a început războiul din Ucraina și mi s-a părut biografia asta, a celor care stau pe graniță și care trebuie de azi pe mâine să-și i-a sacul în spate și să plece nu se știe unde, trebuie respectată. E un gest de respect și pentru bunica mea și pentru cei din generația lor, care a trăit perioada ceea complicată, dar și pentru cei de azi”, menționează autorul lucrării.

În contextul acestei cărți, Cristian Mungiu spune că i-ar plăcea să facă o frescă.

„O frescă un pic mai amplă a vieții pe un tărâm de graniță precum e Basarabia, despre felul în care marea istorie influențează viețile unor oameni care se trezesc în țări diferite”, spune scriitorul.

Cristian Mungiu va reveni la Chișinău peste doua săptămâni la Zilele Filmului Românesc, în calitate de invitat special. Maestrul va prezenta câteva proiecții deosebite printre care și cele care i-au adus importante premii la Festivalul de la Cannes.

Citește mai mult