Cultură

Ion Druță, „omul cu cele mai multe doruri” la 95 de ani

Talentatul prozator, dramaturg, eseist, membru de onoare al Academiei Române, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, „omul cu cele mai multe doruri”, Ion Druță împlinește 95 de ani.

Generații întregi i-au citit cărțile și i-au îndrăgit cuvântul. „Frunze de dor", „Balade din câmpie", „Ultima lună de toamnă", „Povara bunătății noastre", „Clopotnița", „Horodiște", „Întoarcerea țărânii în pământ", „Biserica albă", „Toiagul păstoriei" - fac parte din fondul de aur al literaturii naționale contemporane.

Ion Druță s-a născut la 3 septembrie 1928, în satul Horodiște, județul Soroca, (în prezent, raionul Dondușeni), în familia lui Pantelei, zugrav de biserici, și a Soficăi, țărancă de origine ucraineană. În 1939, familia s-a mutat în satul Ghica Vodă, raionul Drochia.

A făcut șapte clase de școală românească, pe când Basarabia făcea parte din Regatul României. Imediat după război, a urmat cursurile de tractoriști (1945) și pe cele ale unei școli de silvicultură (1946). A absolvit cursurile de literatură la Institutul de Literatură „Maxim Gorki” al Uniunii Scriitorilor din URSS (1957).

În perioada 1947-1950, a făcut serviciul militar în rândurile Armatei Sovietice. După demobilizare, s-a stabilit la Chișinău și a activat în calitate de reporter la redacția ziarului republican „Țăranul sovietic” și apoi, la revista „Femeia Moldovei” (1950-1953).

Din 1987, Ion Druță devine președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Moldova, ales unanim în acest post de colegii de breaslă. Este decorat cu mai multe ordine și medalii, deține titlul onorific de „Scriitor al poporului".

În 1989, Ion Druță participă activ la procesul de renaștere națională și militează pentru oficializarea limbii române și revenirea la grafia latină.

În 1967, scrie piesa „Casa Mare", nuvela „Ultima lună de toamnă" și romanul „Balade din câmpie" . În același an este distins cu Premiul de Stat al RSS Moldovenești.

În 1990 a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar în 1992 - membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. A fost inclus în lista celor zece scriitori din lume pentru anul 1990.

Ion Druță este scriitorul care s-a implicat în viața neamului, scriind despre subminarea limbii române în Basarabia, despre istorie și neam. Dorul de casă, valori și credință, e ceea ce am cules din cărțile ce le-a scris și ni le-au oferit cu iubire.

În contextul acestei date remarcabile, Academia de Științe a Moldovei organizează luni, 4 septembrie, începând cu ora 11:30 un colocviu științific, consacrat aniversării a 95-a a scriitorului Ion Druță.

Ana Stegarescu

Ana Stegarescu

Autor

Citește mai mult