Cultură

Doruri exprimate în poezie: Poeta Liuba Sârbu a lansat la Chișinău cartea-audio „Biochimii paralele”

Departe de casa, promovează limba română, cultura și tradițiile neamului. Mai mult, organizează evenimente pentru diaspora din Montreal, Canada, editează revista „Pici voinici”, scrie versuri, editează cărți, revine ori de câte ori poate acasă cu noutăți. Vorbim despre poeta Liuba Sârbu, care, la acest început de toamnă, a lansat la Chișinău cartea-audio „Biochimii paralele”. La eveniment a fost prezentă îndrăgita actriță de teatru și cinema Maia Morgenstern.

facebook.com
Sursa: facebook.com

Maia Morgenstern, actrița cu numeroase și importante roluri în teatru și cinema, este și directoarea Teatrului Evreiesc de Stat din București. Ea a găsit timp pentru a lectura versurile Liubei Sârbu din cartea-audio „Biochimii paralele”.

„Atunci când poetesa Liuba Sârbu mi-a dat să citesc, mi-a încredințat aceste poezii, pentru mine a fost foarte emoționant și mi-au atins sufletul. Fiecare poezie are sens, are contrapunct, vorbește despre nevoia de celălalt, despre dragoste, dezamăgire”, spune actrița Maia Morgenstern.

„Eu sper și cred că poezia a convins-o pe Maia Morgenstern să recite. Am cunoscut-o la Montreal. Eu organizez acolo evenimente culturale. Am organizat două spectacole fenomenale cu dumneaei și i-am propus să recite câteva poezii. Dumneaei mi-a dat acordul și am pornit la drum. Tema care prevalează este tema dragostei dintre El și Ea”, menționează poeta Liuba Sârbu.

„Este o carte despre sentimentele pe care le trăim mai mult în sine. Este un spectacol, un teatru interior. Poate nu întâmplător a căutat și a găsit o mare actriță. Maia Morgenstern - este ceva să-ți citească versurile! E un semn că a fost pătrunsă de mesaj, de metafore”, constată scriitoarea Claudia Partole.

„Apropo, pe audio este și muzica lui Eugen Doga. Așa că putem să ascultăm muzica marelui compozitor Eugen Doga și totodată vocea inegalabilă a Maiei Morgenstern. În această carte-audio, Liuba Sârbu și-a exprimat toate sentimentele frumoase, toate emoțiile, trăirile ei”, spune Ruxanda Covalschi, moderatoarea evenimentului.

Departe de casă, Liuba Sârbu își exprimă dorul și dragostea de baștină prin activități importante.

„Organizez activități pentru comunitate, dar am lansat și o revistă cultural-distractivă pentru copii. Lică Sainciuc este cel care a ilustrat și ilustrează această revistă - "Pici Voinici" ”, spune scriitoarea.

„De fapt, este prima revistă pentru copii externă din tot spațiul românesc, e prima. A făcut-o Liuba Sârbu din Hâncești. Ea când a emigrat acolo n-a putut să se dezică de activitate”, menționează artistul plastic Lică Sainciuc.

Liuba Sârbu poartă în suflet și satul natal, Secăreni, raionul Hâncești.

„Deseori revine la baștină, se întâlnește cu elevii din gimnaziu și mă bucur că poartă bunul nume al comunei peste ocean”, spune primarul de Secăreni, Gheorghe Cojocaru.

Cartea-audio „Biochimii paralele” va fi lansată duminică, 10 septembrie, la Teatrul Evreiesc de Stat din București, apoi va fi prezentată și la Montreal.

Citește mai mult