Cultură

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești s-a deschis azi la Chișinău

„Atât de aproape” - este genericul celei de-a VIII-a ediții a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care a debutat astăzi la Teatrul Național „Mihai Eminescu” cu mai multe surprize. Pentru a treia oară, regalul teatral se desfășoară sub înaltul patronaj al președintei Maia Sandu și cel al președintelui României, Klaus Iohannis.

facebook/ Maestrul Emil Boroghină
Sursa: facebook/ Maestrul Emil Boroghină

Proiectul de suflet, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, a fost, la începuturi, un vis, dar și o replică adusă unui politician rus.

„Un politician de la Moscova, Rogozin, care a zis: noi n-avem nevoie să aducem tancurile la Chișinău, noi aducem teatru de calitate, artă de calitate și îl cucerim. Și atunci, cu regretatul Ion Caramitru, am zis: aducem teatru de prima mână, aducem ambasadorii culturii din România”, a subliniat Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Reuniunea este susținută de ministerele Culturii de pe ambele maluri ale Prutului, Institutul Cultural Român, dar și de Biroul pentru Cooperare al Elveției.

„Diversitatea festivalului crește din an în an. Vom avea și teatru radiofonic, și teatru de stradă, vom avea expoziții și conferințe. Deci, evenimentul crește și Ministerul Culturii al Republicii Moldova îl susține și îl va susține în continuare”, a menționat Sergiu Prodan, ministrul Culturii.

„Un eveniment-reper, poate una dintre cele mai importante manifestări organizate în parteneriat între România și Republica Moldova”, a relevat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

„În vremurile acestea stranii și confuze, suntem fericiți să mai facem un festival, suntem fericiți să ne exprimăm liber, în țări libere”, a conchis Dragoș Buhagiar, președintele Uniunii Teatrale din România.

La Reuniune participă pentru a doua oară Teatrul Național din Kiev. Deloc întâmplător, genericul evenimentului este: „Atât de aproape”.

„Atât de aproape suntem de Uniunea Europeană, atât de aproape suntem de Țara Mamă, atât de aproape suntem și de un război, aici, alături de noi, și, grație scutului pe care-l avem din partea ucrainenilor, noi putem să ne bucurăm de teatru”, a accentuat Petru Hadârcă.

Printre noutățile acestei ediții este teatrul în aer liber, cu accesul liber al spectatorilor. În scuarul „Mihai Eminescu”, a fost inaugurată o expoziție de fotografii, un concept inedit al maestrului Florin Chioca, dedicat restaurării tablourilor împușcate în timpul revoluției din 1989.

„Să acceseze aici un link video și va putea, pe parcursul a 5-6 minute, să privească un video despre aceste tablouri si altele”, a explicat Ghenadie Gâlcă, actor, director adjunct al Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Trofeul Reuniunii, realizat de sculptorul Ion Zderciuc, va fi oferit celor opt teatre din România, colectivelor teatrale din Republica Moldova, ce vor fi prezente cu producții valoroase. Până în data de 24 septembrie, vor avea loc 38 de evenimente culturale.

Citește mai mult