Diaspora

Maia Sandu, întrevedere cu diaspora din New York: „I-am invitat să muncim pentru ca Moldova să fie ancorată în lumea statelor dezvoltate”

În cadrul participării la cea de-a 78 sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu cetățenii moldoveni stabiliți la New York. Președinta le-a vorbit despre reformele ce au loc în Republica Moldova și i-a îndemnat să contribuie la dezvoltarea țării.

Maia Sandu le-a povestit despre transformările care au loc în societatea din Republica Moldova în vederea asigurării unui sistem modern de sănătate, securitate energetică. Președinta a discutat cu diaspora despre securitatea regională și rolul ONU „în vremuri incerte”.

„Am povestit despre munca pe care o facem ca, într-o bună zi, Moldova să devină țară membră a Uniunii Europene: reforma justiției, armonizarea legislației, alinierea la standarde europene. M-am bucurat să văd multă lume care dorește să pună umărul la dezvoltarea țării chiar dacă sunt peste ocean. I-am invitat să muncim împreună pentru ca Moldova să fie ancorată definitiv în lumea statelor dezvoltate, cu democrații stabile și instituții eficiente, care generează bunăstare pentru cetățeni”, a scris Maia Sandu pe contul său de Facebook.

În perioada 18-21 septembrie, Maia Sandu s-a aflat în vizită în SUA, unde aluat parte la lucrările Adunării Generale ONU.

În discursul rostit de la tribuna ONU, Maia Sandu a îndemnat comunitatea internațională să sprijine Ucraina, a făcut un apel pentru retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova și a pledat pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

„Aderarea Moldovei la UE nu este doar o alegere politică, este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația — în Moldova și pe continent”, a declarat Maia Sandu de la tribuna ONU.

În marja Adunării Generale, șefa statului s-a întâlnit cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cu care a discutat progresul Moldovei, provocările curente, securitatea regională și impactul războiului de la hotar.

De asemenea, Președinta i-a întâlnit pe Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și prima doamnă, Jill Biden, și a avut o serie de întrevederi bilaterale cu liderii țărilor europene pentru a promova parcursul european al Republicii Moldova și a consolida relațiile bilaterale.

Cornelia Stefoglu

Cornelia Stefoglu

Autor

Citește mai mult