Cultură

Amintiri peste ani: Absolvenții Facultății de Regie și Artă Dramatică s-au întâlnit după jumătate de secol

Lacrimi de bucurie și tristețe, emoții, amintiri și nostalgii, de toate au fost la întâlnirea după jumătate de secol a absolvenților Facultății de Regie și Artă Damatică a Institutului de arte din Chișinău. Evenimentul s-a datorat inițitivei și eforturilor Zinaidei și Tudor Tărnă, care au lansat invitația și i-au găzduit la Centrul de Cultură și artă Ginta Latină.

„Să ne întâlnim, să ne vedem, să facem un total al vieții noastre. Începuturile au fost în 1973-50 de ani în 2023, multe s-au schimbat, noi un pic ne-am schimbat, am devenit mai tineri, mai frumoși”, a spus actrița Zinaida Țărnă.

Tudor Țărnă e mândru de realizările sale.

„Un teatru care l-am dirigit timp de 32 de ani, copii care au luat calea părinților și a mea, pe urma a venit și soția Zinaida. Toate cele bune și frumoase s-au împlinit”.

Imagini din slujba de pomenire a profesorilor și colegilor decedați a fost urmată de amintirile despre studenție, împliniri, așteptări și decepții.

„Îmi dau lacrimile, că anii au trecut așa de repede. Am realizat ce am putut cred, și film am făcut simpatic, și teatru. Scriu o carte de amintiri. De toți îmi amintesc și de Baracci, și de Simion Ghimpu și de Veniamin Apostol”, a menționat actorul Sergiu Finiti.

Vasile Zubcu a rămas marcat pe viață de rolul lui Eminescu din filmul Luceafărul, realizat de marele regizor Emil Loteanu.

„Eu îl numeam: tăticu. A fi dirijat de un om de suflet și talent e un mare noroc în viață și ceea ce am acumulat eu îi datorez lui și Domnului. Iar a trăi viața lui Eminescu ? A trăi viața lui Eminescu nici nu-mi imaginez. Ați imagina cum a dus-o. El și asta înseamnă mult și am avut acest noroc de a-mi imagina și a mă strădui să pătrund în tot sensul vieții Măriei sale”, a spus actorul Vasile Zubcu.

După ce a lucrat peste 3 decenii în televiziune, apoi la o școală de arte, Maria Bivol a ales o altă cale.

„Absolut alt domeniu, care foarte mult îmi plăcea toată viața-vestimentația! Și pe drumul acesta am pornit în India și acolo...ce am găsit? Spiritualitatea. Am înțeles că asta e principalul pentru OM-Spiritualitatea”, a remarcat Maria Bivol.

Nicu Scorpan a realizat sute de documentare, zeci de spectacole la teatrele Luceafărul și Alexei Mateevici, la teatrul radiofonic, la Teatrul de televiziune.

„Teatrul de Televiziune a fost o casă pentru mine de dimineață până noaptea târziu realizam producții de teatru și aceste producții rămân un patrimoniu cultural artistic pentru această instituție”.

După studii și Alexandru Mâțu s-a afirmat la radio si televiziune, dar a ajuns la Securitate.

„Viața mea în artă continuă. Doi ani jumătate la Academia de servicii speciale la Moscova, 2 ani în Afganistan, am fost și în perioada conflictului de la Nistru. Întotdeauna m-am mândrit că am făcut studii la Petru Baracci”, a menționat Alexandru Mîțu.

Evocările despre foștii colegi și profesori, bucuria revederii, realizările și tristețile, toate se vor regăsi într-o viitoare carte, ce va fi lansată la următoarea întâlnire.

Autor: Silvia Hodrogea

Citește mai mult