Ministerul Culturii anunță lansarea concursului internațional de selectare a autorului monumentului de for public „Regina Maria a României”
Ministerul Culturii a promovat proiectul hotărârii de Guvern nr. 150/2022 cu privire la înființarea monumentului „Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, Regina României” pe terenul adiacent al Liceului Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi”. Ulterior, a fost aprobat Regulamentul de organizare a concursului de selectare a autorului monumentului și Caietul de sarcini.
Ministerul Culturii anunță lansarea concursului internațional de soluții plastice de selectare a autorului monumentului de for public „Regina Maria a României”. Concursul este deschis pentru sculptorii din țară și de peste hotare și are drept scop identificarea unui concept sculptural, care ar imortaliza personalitatea Reginei Maria a României și ar accentua importanța istorică a Majestății sale în promovarea valorilor românești.
Juriul, format din sculptori și specialiști notorii din domeniu, va decide asupra conceptului câștigător.
Propunerile vor fi recepționate până la 27 noiembrie 2023.
Rezultatele concursului vor fi făcute publice/anunțate la 01 decembrie 2023.
Maria a României (n. 29 octombrie 1875, Eastwell Park, Ashford, Kent, Anglia – d. 18 iulie 1938, Castelul Pelișor, Sinaia, Regatul României) a fost principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a principelui devenit ulterior regele Ferdinand I al României. A fost mama regelui Carol al II-lea. Maria, născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Regatului Unit.
S-a căsătorit la 29 decembrie 1892 cu Ferdinand I, Principele moștenitor al tronului României, încercând încă de la început și reușind să se integreze națiunii care o adoptase ca Principesă și, începând din 1914, ca Regină.
După moartea Regelui Ferdinand și venirea la putere a fiului său, Carol al II-lea (1930), acesta a reușit îndepărtarea Reginei Maria din viața politică, obligând-o practic să trăiască într-un soi de exil intern la reședințele sale de la Balcic și Bran.
A cerut prin testament ca trupul să-i fie înhumat în biserica episcopală de la Curtea de Argeș, iar inima să fie păstrată într-o raclă la capela Stella Maris a reședinței din Balcic. După cedarea Cadrilaterului în 1940, inima Reginei a fost mutată la Bran.
Regina Maria a fost o iubitoare și o colecționară de artă, susținând o serie de personalități artistice și literare cu burse și bani. Este autoarea unor interesante scrieri memorialistice, precum și a unor povești și versuri pentru copii.