Cultură

Ivancea: A fost redeschis Conacul Balioz, unul dintre monumentele de arhitectură de importanță națională

Eveniment de rezonanță în finalul Zilelor Europene ale Patrimoniului. La Ivancea, raionul Orhei, s-au redeschis ușile conacului Balioz, monument de arhitectură de importanță națională, construit în a doua jumătate a secolului al 19-lea. Complexul este o filială a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN) din Chișinău, care a depus eforturi pentru a aduce într-o stare bună câteva spații ale conacului și a invita vizitatorii la două expoziții inedite.

Peste ani s-a păstrat stilul arhitectural inedit, basorelieful cu imaginea negustorului armean Carabet Balioz, proprietarul conacului. În 1940 urmașii lui au fost nevoiți să se refugieze peste Prut, iar conacul a fost naționalizat. După ce în 1975 complexul a fost luat sub protecția statului, aici a fost deschis Muzeul Meșteșugurilor Populare.

„A funcționat muzeul din Ivancea din 1984 până în 2006, când am încheiat un contract cu un agent economic care s-a obligat să restaureze obiectul, dar a eșuat”, spune șeful filialei „Conacul Balioz”, Mihai Potoroacă.

„A urmat un proces de judecată cu acei antreprenori care au mutilat acest monument, a fost o pauză și iată am decis să redeschidem ușile pentru public”, spune directorul Muzeului Național Etnografie, Petru Vicol.

Au fost pregătite două expoziții în concepția Victoriei Gorencu. Prima este consacrată istoriei familiei și conacului Balioz.

„Aceste exponate reprezintă baza expoziției despre istoria familiei și conacului Balioz. Teatrul Rus dramatic Cehov a donat cinci costume de epocă, copii din perioada sfârșitului sec 19. Acesta este un dulap din patrimoniul muzeului nostru, restaurat de restauratorii noștri”, povestește Valentina Onofriescu, șefa Secției expoziții, MNEIN.

Deosebită prin autenticitatea exponatelor din piatră este cea de-a doua expoziție.

„Ne aflăm în inima Orheiului Vechi unde s-a conturat o arhitectură unică pe plan mondial, cea în piatră: porți, galerii, hogeacuri, beciuri din piatră, dar arătăm și starea la zi, acolo unde au rămas doar câteva obiective și ele își doresc o altă continuitate”, spune Varvara Buzilă, șefa Secției Etnografie, MNEIN.

Ansamblul „Ivănceanca” a interpretat la inaugurare melodii populare ucrainene, iar oamenii și-au exprimat recunoștința.

„Firește, ne bucurăm, avem în sat așa o frumusețe, oamenii vor veni să vadă.”;

„Important este că această bogăție nu a fost distrusă, nu a fost furată. Sperăm să fie și mai frumos.”

„Acest conac a ajuns astăzi schimbat la față datorită eforturilor personale ale domnului director Vicol și ale echipei de la Muzeul Național de Etnografie, evident cu sprijinul autorităților locale și centrale”, menționează Svetlana Pociumban șef direcție, Ministerul Culturii.

Totuși, până la readucerea în circuit a conacului mai este mult.

„Noi toți, toată societatea împreună cu autoritățile statului trebuie să depunem efort în vederea unui proiect de restaurare autentică și promovare a acestui patrimoniu”, subliniază directorul MNEIN, Petru Vicol.

Conacul Balioz este unul dintre cele 47 de conace incluse în registrul monumentelor de stat din Republica Moldova.

Citește mai mult