Social

A fost lansat Centrul de Justiție Familială al Poliției, un serviciu unic destinat victimelor violenței în familie și violenței sexuale

În Republica Moldova, șase din zece femei se confruntă cu violența în familie. Vorbim doar de cifrele oficiale, realitatea însă e mult mai dură deoarece multe victime, pentru care legea pumnului e la putere, aleg să sufere în tăcere. În premieră, în țara noastră a fost deschis un Centru de Justiție Familială.

Facebook/ MAI
Sursa: Facebook/ MAI

Astfel, persoanele care trec prin experiențe critice vor putea beneficia de primul ajutor medical, de asistență psihologică și juridică, precum și de reabilitare oferite în mod gratuit.

Valeria Tăbîrță, reporter la Moldova 1, relatează:

„Odată ajunse la Centrul de Justiție Familială, victimele violenței vor beneficia de asistență medicală, consiliere psihologică și juridică. Aici persoanele aflate în situații de risc sunt găzduite pentru o anumită perioada de timp, beneficiind de toate condițiile necesare.”

„Spațiile sunt acomodate, sunt adaptate pentru orice categorie de victime, vorbim și despre persoane cu nevoi speciale și pentru persoanele sănătoase”, menționează Natalia Toporeț, expert judiciar medico-legal.

Potrivit poliției, în primele nouă luni ale anului în curs, au fost înregistrate peste 1800 de cazuri de violență în familie, iar în urma acestor cazuri au fost emise peste patru mii de ordine de restricție de urgență.

„Un proiect care a durat de ceva timp, a trebuit să ajustăm hotărâri de guvern, să modificăm structura polițienească, dar în mod special să asigurăm toate condițiile pentru victimele violenței în familie care trebuie să simtă eficiența procesului nostru de activitate”, a declarat Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției.

Centrul de Justiție Familială este o subdiviziune a Inspectoratului General al Poliției care va activa 24 din 24, șapte zile pe săptămână.

Facebook/ MAI
Sursa: Facebook/ MAI

„Prin crearea acestui centru ne aliniem Convenției Consiliului Europei cu privire la prevenirea și combaterea violenței față de femei și violenței în familie care are ca obiective prevenirea, investigarea și pedepsirea actelor de violență împotriva femeilor și violenței domestice”, a precizat Adrian Efros, ministru al Afacerilor Interne.

„În ultimii ani, au fost deschise noi centre de plasament pentru victimele violenței în familie, a fost deschis un centru pentru copii, victime și martori ai infracțiunilor și de mai bine de un an activează comisia de monitorizare și analiză a cazurilor de violență în familie soldate cu deces sau cu vătămare gravă a integrității corporale a victimelor”, a spus șefa statului, Maia Sandu.

Centrul a fost deschis cu sprijinul oferit de către Guvernul Statelor Unite ale Americii.

„Statele Unite susțin cu mândrie eforturile depuse de Republica Moldova pentru a preveni și a răspunde violenței în bază de gen. Noi apreciem parteneriatul nostru continuu pentru a soluționa această problemă critică”, a subliniat Kent Logsdon, ambasadorul SUA la Chișinău.

Anul trecut, au fost înregistrate aproape 2500 de cazuri de violență în familie. Datele mai arată că 24 de femei și-au pierdut viața ca urmare a violenței din partea unui membru al familiei, iar alte 45 au suferit vătămări corporale grave. Victimele violenței pot apela serviciul 112 sau la telefonul de încredere pentru femei și fete afișat pe ecran.

Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete - 0 8008 8008.

Facebook/ MAI
Sursa: Facebook/ MAI

Citește mai mult