Politic

Ursula von der Leyen, la Chișinău: Solidaritatea Uniunii Europene cu Republica Moldova este de neclintit

Procesul de aderare la UE se bazează pe merite, iar Republica Moldova a demonstrat în ultima lună că este determinată și avansează rapid pe calea reformării și apropierii de Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Chișinău împreună cu șefa statului, Maia Sandu. „Cei care într-adevăr muncesc din greu pot să adere mai devreme”, a notat șefa Comisiei Europene. La rândul său, președinta țării a spus că, „în ciuda dificultăților, există o certitudine: într-o bună zi, nu prea departe, vom adera la marea familie europeană”.

Aflată într-o vizită oficială în Republica Moldova, șefa Comisiei Europene a reiterat că, la începutul lunii noiembrie, Comisia va prezenta raportul său anual cu privire la extinderea UE și va evalua progresele țării noastre în calitate de țară candidată. Ulterior decizia va fi discutată la summitul Consiliului European din decembrie. Aceste discuții vor avea un impact direct asupra viitorului Republicii Moldova, a remarcat Ursula von der Leyen.

„Faceți niște progrese extraordinare și sunt impresionată să văd determinarea Moldovei de a merge înainte. Se datorează faptului că Dvs. (n. red. - Maia Sandu) sunteți liderul în acest proces și oamenilor mărinimoși din Moldova. În același timp, aș vrea să vă încurajez să vă implicați activ în acest proces. Noi am analizat progresele Dvs. și acum este momentul să depuneți și mai multe eforturi, pentru că este posibil. Moldova a parcurs o cale atât de lungă în pofida obstacolelor, amenințărilor Rusiei asupra democrației, asupra sistemului energetic, a diferitor lucruri legate de suveranitatea țării, a atacurilor hibride”.

Șefa Comisiei Europene a accentuat că solidaritatea UE cu R. Moldova este de neclintit și a afirmat că blocul comunitar a acordat, din anul 2021, țării noastre peste 1 miliard de euro.

„143 de milioane de euro suplimentare vor fi debursate în cadrul asistenței macrofinanciare și suportului bugetar, vom susține gospodăriile vulnerabile din Moldova. Planul nostru economic și de investiții, de asemenea, se implementează intens cu 900 de milioane de euro care sunt investiți în competitivitatea afacerilor din Moldova, și eficiența mai bună, asta înseamnă facturi mai mici pentru energie pentru cetățeni. (...) Noi lucrăm la un pachet de măsuri concrete de sprijin pe care le-am prezentat aici, în Moldova, în luna mai. Împreună, facem Moldova mai rezilientă în raport cu amenințări de securitate de tot felul. Forțele armate ale Moldovei au beneficiat de 87 de milioane de euro în cadrul fondului de susținere de securitate și continuăm”.

Procesul de aderare la UE aduce tot mai multe beneficii concrete cetățenilor Republicii Moldova, a afirmat președinta țării, Maia Sandu. Potrivit președintei, în prezent, 60% din exporturile moldovenești merg spre piața europeană.

„Moldova face parte din platforma comună a UE pentru achiziționarea gazelor, fapt ce înseamnă că putem accesa surse noi de gaze la prețuri competitive. Iar peste mai puțin de trei luni, de la 1 ianuarie, vom vorbi mai ieftin la telefon atunci când vom călători în statele Uniunii Europene. Și vreau să-i mulțumesc doamnei Președinte care s-a implicat personal pentru a face acest lucru posibil. În ciuda dificultăților, există o certitudine: într-o bună zi, nu prea departe, vom adera la marea familie europeană”, a remarcat Maia Sandu.

Cu referire la restanțele pe care le are Republica Moldova în privința celor nouă condiționalități înaintate de Comisia Europeană pentru a începe negocierile de aderare, Maia Sandu a spus:

„Trebuie să avem raportul Comisiei Europene din noiembrie și să vedem o evaluare obiectivă a eforturilor noastre, altfel noi știm care sunt domeniile pe care trebuie să lucrăm, să continuăm. În primul rând, aceste eforturi țin de reforma justiției, lupta împotriva corupției, de eforturile noastre de deoligarhizare sau eliminare a acelor vulnerabilități care în trecut au dus la capturarea statului de către grupări de interese. Noi suntem angajați în acest proces, în pofida impedimentelor pe care le întâmpinăm, în pofida rezistenței unor oameni prost intenționați. Noi continuăm să lucrăm până la raportul din noiembrie și după raportul din noiembrie. Suntem determinați să facem totul la timp ca să mergem cu încredere pe această cale pe care am ales-o”, a declarat Maia Sandu.

Amintim că vizita Ursulei von der Leyen are loc după ce, săptămâna trecută, Parlamentul European a votat o Rezoluție în care a recomandat începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la sfârșitul acestui an.

Citește mai mult