Politic

Consolidarea independenței energetice și posibilitățile de cooperare în domeniul industriei de apărare, pe agenda discuțiilor dintre Maia Sandu și Petr Pavel

Posibilitățile de susținere a companiilor cehe pe piața moldovenească, inclusiv potențialul suplimentar al cooperării în domeniul industriei de apărare, în contextul deteriorării situației de securitate, vor fi discutate luni, în cadrul întrevederii, ce va avea loc la Praga între președinții Republicii Moldova și Cehiei, Maia Sandu și Petr Pavel, informează agenția de presă CTK, cu referire la Departamentul de Comunicare al Oficiului Prezidențial din Cehia.

Potrivit sursei citate, cei doi oficiali vor discuta și despre continuarea proiectelor de transformare și cooperare pentru dezvoltare, inclusiv consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova.

Potrivit Departamentului de Comunicare, Petr Pavel și-a exprimat sprijinul pentru stabilitatea și orientarea pro-occidentală a Republicii Moldova.

„În același timp, Republica Cehă sprijină Republica Moldova în calea sa către Uniunea Europeană și este gata să o ajute în procesul de aderare și să-și împărtășească experiența. De exemplu, Republica Cehă a ajutat țara cu un amendament la Legea privind agricultura ecologică”, notează sursa citată.

Pe lângă întâlnirea de la Castelul Praga, cei doi șefi de stat vor participa la forumul de afaceri și la cea de-a 27-a ediție a conferinței Forum 2000, la care vor susține discursuri de deschidere.

De asemenea, Petr Pavel și Maia Sandu vor ține discursuri de deschidere la conferința Forum 2000, apoi vor lua parte la o discuție pe tema cooperării între democrații.

Președintele Republicii Moldova va vizita și sediul Radio Europa Liberă, Senatul și Camera Deputaților și se va întâlni cu premierul Petr Fiala.

Vizita oficială a Maiei Sandu va dura până marți, 17 octombrie.

Cehia se află pe locul 11 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova

Cehia este unul dintre cei mai mari furnizori de cooperare pentru dezvoltare în Republica Moldova, în ultimul deceniu fiind implementate zeci de proiecte în domeniile dezvoltării durabile, dezvoltării rurale, serviciilor sociale și administrației publice.

Din 2022, a crescut și nivelul ajutorului umanitar și al proiectelor de consolidare a securității energetice, a capacităților de protecție a frontierelor sau de apărare.

În anul 2022, Cehia s-a clasat pe locul 11 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de1.8% din volumul comerțului total și pe locul 6 printre partenerii comerciali din statele Uniunii Europene. La exportul produselor vitivinicole din Republica Moldova, Cehia se află pe locurile 2-3 printre țările UE (după România și Polonia).

Totodată, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Cehă, în perioada ianuarie-iulie 2023 a înregistrat 179 milioane dolari SUA, în creștere cu 33,6 % față de aceeași perioadă a anului 2022. Pentru primele 7 luni ale anului curent, balanța comercială este în favoarea Republicii Moldova și constituie +2,4 milioane de dolari SUA.

Citește mai mult