Politic

Tiraspolul blochează reuniunea de lucru pentru ajutoarele umanitare destinate locuitorilor din regiunea transnistreană

Tiraspolul a respins propunerea Chișinăului de a organiza o reuniune a reprezentanților politici din procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, anunță Biroul pentru reintegrare. La întâlnirea programată inițial pentru vineri, la ora 10:00, urma să fie analizată o formulă de acordare a ajutoarelor umanitare locuitorilor din regiunea transnistreană și stabilirea unor mecanisme de cooperare pentru depășirea crizei energetice și sociale.

Potrivit sursei, Chișinăul a dorit ca la această reuniune să obțină răspunsul Tiraspolului privind livrarea din Ucraina a cărbunelui pentru asigurarea activității Centralei Termoelectrice Moldovenești. De asemenea, s-a propus identificarea necesităților critice ale spitalelor, instituțiilor de învățământ și centrelor sociale, pentru a asigura funcționarea acestora în condiții optime.

Un alt subiect viza facilitarea accesului ambulanțelor de pe malul drept al Nistrului, astfel încât pacienții aflați în stare gravă din regiunea transnistreană să poată beneficia de tratament medical adecvat. Totodată, Chișinăul a propus crearea unui grup ad-hoc pentru gestionarea crizei, care să coordoneze eficient măsurile de sprijin și să răspundă nevoilor urgente ale populației.

În contextul în care Tiraspolul invocă nesiguranța reprezentanților săi la Chișinău, autoritățile moldovenești au propus desfășurarea întâlnirii în format de videoconferință. Cu toate acestea, Tiraspolul a refuzat variantă propusă.

Reuniunile dintre reprezentanții politici din procesul de negocieri din ultima perioadă s-au desfășurat exclusiv în perimetrul necontrolat de autoritățile constituționale, cu acces limitat pentru jurnaliștii de pe malul drept al Nistrului.

„Chișinăul rămâne în continuare deschis dialogului și gata să ajute cetățenii din perimetrul necontrolat de autoritățile constituționale. Credem că, în circumstanțele actuale, chiar și o reuniune în format de videoconferință, ar fi un pas înainte: am reuși să deblocăm anumite procese care pot ajuta cetățenii aflați în dificultate”, se menționează în comunicatul Biroului.


Concernul rus Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie, ca urmare, situația a generat deconectări masive de la gaze, apă caldă și energie termică, în majoritatea localităților.

Experții sugerează că actuala criză energetică și socială din stânga Nistrului a fost creată artificial de Federația Rusă, ca parte a unei strategii mai ample de a destabiliza Republica Moldova înaintea alegerilor parlamentare din acest an. Această situație ar putea fi utilizată pentru a obține capital politic, opoziția având șanse să se prezinte drept „salvatori” în fața electoratului.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult