Social

A fost lansată campania de depistare precoce a cancerului mamar „Roz pentru viață”

În fiecare zi, patru femei din Republica Moldova sunt diagnosticate cu cancer la sân, iar zilnic una moare răpusă de maladie. Numai anul trecut în țara noastră au fost înregistrate peste 1300 de cazuri noi de cancer mamar. Specialiștii atenționează că boala, în stadiile incipiente, poate fi vindecată. Pentru a sensibiliza femeile și a crește gradul lor de conștientizare, autoritățile au lansat o campanie de depistare precoce a cancerului mamar cu genericul „Roz pentru viață”, care se va încheia la sfârșitul lunii decembrie.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Anual, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 1000 de cazuri noi de cancer mamar. Aurelia Botnar spune că a fost diagnosticată în stadiul doi acum cinci ani. Femeia spune că nu avea niciun simptom. Întâmplător, în urma unei palpări simple, a depistat într-un sân un nodul și imediat a mers la medic.

„S-a pus diagnoza, asta în anul 2019, în luna mai, și în iulie de acum am fost operată. Am trei copii, care trebuie să aibă mama alături, astfel de acum sunt cinci ani de când sunt cu analizele bune. Familia a fost cu mine tot timpul”, povestește pacienta.

Datele oficiale arată că doar 11 la sută dintre femei se adresează în stadiul întâi al bolii, pe când peste 36 de procente vin deja în stadiile avansate, când tratamentul adesea are un pronostic rezervat.

„Pentru a depista primele simptome trebuie femeia obligatoriu să-și autoexamineze glandele mamare, fiecare femeie o dată în lună după terminarea ciclului trebuie să-și palpeze sânii și, la depistarea oricărui semn patologic, să se adreseze medicului de familie”, menționează medicul mamolog Larisa Sofroni.

Pentru a aduce cât mai aproape de populație serviciile de depistare precoce a cancerului mamar, în țara noastră a fost lansat un program cu deschiderea, pe parcursul acestei luni, a unor centre specializate la Chișinău, Bălti, Căușeni și Ungheni. Aici femeile după 40 de ani vor avea parte de examinări și investigații, iar în caz de suspiciuni de cancer vor fi îndreptate la Institutul Oncologic.

„Centrul de sănătate a examinat etapele și este gata pentru a face față la provocările date, avem specialiști. Nu ultimul moment, centrul dat regional să fie dotat cu aparataj performant”, spune șeful Centrului de Sănătate Ungheni, Oleg Belbas.

Campania de depistare precoce a cancerului mamar este accesibilă inclusiv femeilor refugiate din Ucraina, dar și tuturor imigrantelor de pe teritoriul țării noastre.

„Diagnoza de cancer mamar mi-a fost stabilită de câțiva ani, iar datorită faptului că aici am avut posibilitatea să fac tratamentele necesare, boala nu a evoluat. Mulțumesc Republicii Moldova, mulțumesc doctorilor de la acest institut, sunt foarte buni, mulțumesc tuturor”, spune Maria, o refugiată din Ucraina.

„Actualmente, în evidența țării noastre sunt peste 10 mii de femei înregistrate cu cancer al glandei mamare, majoritatea dintre aceste femei sunt înregistrate în stadii destul de tardive și aici este foarte important să promovăm și să conștientizăm cât este de important să venim cu aceste metode de depistare precoce”, subliniază Angela Paraschiv, secretar de stat la Ministerul Sănătății.

Datele oficiale mai arată că, anual, în țara noastră în jur de 500 de femei mor din cauza cancerului mamar. La nivel mondial, această maladie ia viața a peste 700 de mii de persoane.

Citește mai mult