Artefacte antice dispărute din Ucraina, în valoare de 60 de milioane de euro, au fost confiscate în Spania
Un grup de infractori internaționali a încercat să vândă aurul sciților în Spania. Poliția spaniolă a confiscat bijuterii antice de aur în valoare de 60 de milioane de euro. În mâinile forțelor de ordine au ajuns 11 bijuterii antice de aur care au fost scoase ilegal din Ucraina în 2016. Cinci persoane care încercau să vândă piesele în Spania au fost arestate.
Printre cei arestați sunt doi ucraineni, dintre care unul este preot al Bisericii Ortodoxe, și trei spanioli. Bijuteriile datează din secolele IV-VIII î.Hr. și fac parte din patrimoniul național al Ucrainei. Toate obiectele de aur au dispărut după ce au fost expuse între 2009 și 2013 într-un muzeu din Kiev.
Spania a confiscat artefacte de aur furate din Ucraina și evaluate la 60 de milioane de euro după ce hoții au fost prinși încercând să le vândă la Madrid, a anunțat luni poliția spaniolă, citată de Reuters și Hotnews.
Cele 11 piese, în principal bijuterii lucrate minuțios, datează din perioada pre-elenistică, între secolele IV-VIII î.e.n., când pe teritoriul Ucrainei de astăzi locuiau sciții.
Obiectele au fost expuse într-un muzeu din Kiev între 2009 și 2013, fiind scoase clandestin din Ucraina în 2016, potrivit Poliției Naționale din Madrid. Aceasta nu a precizat muzeul la care artefactele au fost expuse în Ucraina.
Ofițerii spanioli au afirmat însă că obiectele au fost însoțite de documente false care afirmau că ele aparțin Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, cea a cărei autocefalie a fost recunoscută în 2018 de către patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului.
În cursul operațiunii de recuperare a obiectelor poliția a arestat cinci persoane, trei cetățeni spanioli și doi ucraineni. Investigația a fost demarată în 2021, după ce unul dintre artefacte a fost vândut la o licitație privată organizată la Madrid.
După începerea războiului declanșat de președintele rus Vladimir Putin anul trecut autoritățile ucrainene au reclamat dispariția a numeroase artefacte valoroase din muzeele țării.
Unul dintre acestea, o diademă de aur încrustată cu pietre prețioase de meșteri în urmă cu aproximativ 1.500 de ani, a fost unul dintre cele mai valoroase artefacte din lume de la domnia sângeroasă a lui Attila Hunul.
Diadema a fost furată dintr-un muzeu din orașul Melitopol aflat sub ocupație rusă încă din primele zile ale invaziei. Melitopolul este principalul obiectiv al ofensivei de vară pe care Kievul a lansat-o în luna iunie.