Politic

INTERVIU // Radu Burduja: Asistăm la intensificarea cooperării între NATO și Republica Moldova

Asistăm la o intensificare a cooperării între Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) cu Republica Moldova prin dialogul la nivel politic și cel militar. Opinia aparține expertului în securitate și apărare, Radu Burduja, director al Institutului Euro-Atlantic pentru Consolidarea Rezilienței. El a precizat că această cooperare este benefică atât pentru Republica Moldova, cât și pentru NATO, care pune la masa de dialog o țară din Estul Europei, aflată într-o zonă vulnerabilă din regiunea Mării Negre. Interviul a fost acordat pentru Moldova 1, iar mai jos găsiți textul acestuia.

Leanca Lașco-Rață: Ca de fiecare dată, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord își manifestă deschiderea față de țara noastră. Iată că și în declarațiile de presă de dimineață, secretarul general al NATO a confirmat faptul că Republica Moldova poate miza în continuare pe sprijinul NATO. Cum vedeți Dumneavoastră această colaborare, în contextul amenințărilor cu care ne confruntăm în prezent?

Radu Burduja: Văd această colaborare în lumină pozitivă și este foarte binevenit că acest dialog politic, după cum a menționat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se consolidează. Republica Moldova și NATO colaborează de aproape 30 de ani, din anul 1994. Această colaborare sau istoria acesteia a fost permanent în ordine crescătoare. Acum, în contextul agresiunii ruse în Ucraina, această colaborare este mai importantă ca niciodată. Și, după cum a menționat și secretarul general, această colaborare ne va ajuta de fapt în parcursul nostru pentru a ne integra în Uniunea Europeană.

La fel, vreau să menționez faptul că cooperarea cu NATO nu s-a făcut mereu pe filiera militară. Au fost mai multe proiecte civile. NATO are o abordare foarte largă în cooperarea cu țările partenere. Aici vreau să amintesc despre cum organizația Atlanticului de Nord ne-a ajutat să scăpăm de cele 1200 - 1300 de tone de pesticide care au fost evacuate din Republica Moldova și nimicite.

De asemenea, vreau să amintesc că un proiect NATO a vizat livrarea unui laborator pentru prevenirea unor riscuri biologice. În Republica Moldova, NATO s-a axat foarte mult pe dezvoltarea unor centre pentru răspuns la incidentele cibernetice. Deci, vedem că cooperarea aceasta este foarte largă, atât pe filiera civilă, cât și pe filiera militară și acesta este un lucru benefic.

De asemenea, reamintesc că în sprijinul cuvintelor secretarului general al NATO și ale premierului Dorin Recean că, de fapt, asistăm la o intensificare a cooperării, vedem asta și la dialogul la nivel politic și cel militar. Spre exemplu, anul acesta, începând cu luna aprilie, am avut mai multe vizite în Republica Moldova ale unor înalți funcționari ai NATO. Vorbesc aici și de vizita amiralului Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO, și de generalul Cristopher G. Cavoli, care este comandantul suprem al Forțelor Aliate în Europa, și mai apoi Mircea Geoană (n.r. - secretar general adjunct al NATO), iar acum premierul Dorin Recean a plecat la Cartier (n.r. NATO). Toate lucrurile acestea denotă că, într-adevăr, acest dialog se consolidează și o să-i ajute la contracararea amenințărilor hibride, la consolidarea rezilienței și la faptul că noi vom avea un stat cu capacități avansate de apărare.

Leanca Lașco-Rață: Dumneavoastră aveți un background destul de bogat în ceea ce privește reprezentarea țării noastre pe palier militar. Vreau să vă întreb: cât de importantă este Republica Moldova și consolidarea securității pentru NATO, pentru Alianță, pentru că vorbim de un bloc cu o capacitate militară și politică foarte importantă?

Radu Burduja: NATO este o alianță ce cuprinde mai multe țări. Acum se alătură și unele țări care tradițional au fost neutre. Deci, pentru NATO orice contribuție, orice țară care se alătură acestui bloc reprezintă un beneficiu. Lucrul acesta demonstrează că însăși Organizația Tratatului Atlanticului de Nord este de partea lumii libere. Și, de fapt, alăturarea mai multor țări și mai multor valuri de aderare la NATO, de fapt, demonstrează că toată lumea civilizată ar vrea să trăiască liber, conform principiilor democratice și în siguranță. De aceea, acest lucru nu doar este benefic pentru Republica Moldova. De intensificarea dialogului politic și cooperarea practică între NATO și Republica Moldova beneficiem nu doar noi, Republica Moldova, dar beneficiază și Alianța. Fiindcă, în acest caz, inclusiv Alianța mai bifează, mai pune la masa de dialog o țară din Estul Europei, care se consideră o zonă vulnerabilă din regiunea Mării Negre.

Leanca Lașco-Rață: Domnule Burduja, vă mulțumesc pentru această intervenție.

Radu Burduja: Eu vă mulțumesc.

Citește mai mult