Cultură

În Republica Moldova a fost lansat primul Catalog Raisonne. Cele două volume sunt dedicate vieții și operei Valentinei Rusu-Ciobanu

Eveniment remarcabil de ziua regretatei pictorițe Valentina Rusu-Ciobanu. A fost lansat, primul în Republica Moldova, Catalog Raisonne în două volume ce întrunește traseul vieții și întreaga operă picturală a Valentinei Rusu-Ciobanu. Proiectul editorial se datorează Asociației Arbor din București, este cofinanțat de Biroul de Cooperare al Elveției și de Administrația Fondului Cultural Național al României.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Lumina blândă a acestei zile de toamnă a fost la unison cu starea de spirit a admiratorilor creației Valentinei Rusu-Ciobanu. Participau la un eveniment memorabil: lansarea Catalogului Raisonne chiar în curtea celebrei căsuțe de peste 100 de ani, unde a trăit regretatul cuplu Valentina Rusu-Ciobanu și Glebus Sainciuc.

„Publicul larg cunoaște lucrările mai mult din muzee, iar în acest catalog se poate admira chiar tot ce știm că a făcut Valentina Rusu-Ciobanu, inclusiv cu opere din străinătate”, spune Victoria Nagy Vaida, directorul Asociației Arbor.

Catalogul este alcătuit din două volume. În primul sunt incluse studiile teoretice, eseurile unor importanți critici de artă de pe ambele maluri ale Prutului, iar al doilea reunește tot patrimoniul pictural cunoscut al Valentinei Rusu-Ciobanu.

„Aceste două volume, Catalogul Raisonne sunt o premieră pentru că astfel de cataloage de tip Raisonne în Basarabia nu s-au mai realizat, iar în România sunt rare”, afirmă criticul de artă Constantin. I. Ciobanu.

„Am elaborat cercetarea bibliografică care a fost efectuată în baza surselor de informare și documentare deținute în colecțiile bibliotecii naționale, a arhivei personale a protagonistei, dar și din internet o bibliografie exhaustivă”, spune Elena Balinschi, șefa secției cercetare, Biblioteca Națională.

Biroul de Cooperare al Guvernului Elveției anterior a susținut crearea galeriei virtuale a atelierului pictoriței, iar acum și a Catalogului Raisonne a operei Valentinei Rusu-Ciobanu.

„O figură feminină majoră în arta contemporană, un model de integritate și o sursă de inspirație. Această publicație este una valoroasă nu doar pentru faptul că este prima de acest gen în Moldova, ci și pentru că reprezintă o carte de vizită a potențialului creator extraordinar cu care se poate mândri Republica Moldova”, menționează Guido Beltrani, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

„Este un lucru foarte mare, mai ales că lansarea se produce aici, acasă, de ziua Valentinei Rusu-Ciobanu, aici unde au locuit și Valentina Rusu-Ciobanu și Glebus Sainciuc și, iată, Lică continuatorul acestui mediu cultural și spiritual”, spune directorul Muzeului Național de Artă, Tudor Zbârnea.

Recunoscător pentru acest dar spiritual de ziua mamei sale, fiul Lică Sainciuc, a spus ca descoperirea moștenirii Valentinei Rusu-Ciobanu continuă.

„Ultima lucrare pe care am descoperit-o era în podul acesta - un tablou dar era absolut negru și când am început să-l curăț - e fata cea cu ie. Nemaipomenit”, spune artistul plastic Lică Sainciuc.

Catalogul a mai fost lansat la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iași unde Valentina Rusu-Ciobanu a studiat în perioada 1942-1944. Pictorița s-a născut pe 28 octombrie 1920 și a plecat în eternitate la 1 noiembrie 2021.

Citește mai mult