Cultură

31 de ani de când cele două inimi gemene trăiesc în amintirile oamenilor și în melodiile interpretate de tânăra generație

Au fost vocea și simbolul Mișcării de Eliberare Națională. Astăzi se împlinesc 31 de ani de la tragicul accident în care și-au pierdut viața Doina și Ion Aldea-Teodorovici, 31 de ani de când cele două inimi gemene trăiesc în amintirile oamenilor și în melodiile interpretate de tânăra generație.

facebook/ Direcția Generală Cultură și Patrimoniu Cultural a municipiului Chișinău
Sursa: facebook/ Direcția Generală Cultură și Patrimoniu Cultural a municipiului Chișinău

Dupa tradițională navetă deja de la București la Chișinău, Viorel Burlacu a interpretat în premieră cântecul „Suveranitate”, precum și alte melodii din repertoriul Doinei și al lui Ion Aldea-Teodorovici.

„Așa cum Iisus s-a jertfit pentru omenire, așa și Ion și Doina s-au jertfit pentru neamul acesta al nostru. Ei sunt un simbol al limbii române, creația lor are o importanță fundamentală pentru noi, asta este identitatea noastră”, a remarcat cantautorul Viorel Burlacu.

„Au trecut deja peste trei decenii, iar noi ne mirăm că aceste cântece cântate de ei întineresc parcă. Oamenii se trec iar cântecele întineresc pentru că ele au o valoare extraordinară”, a menționat poetul Ion Hadârcă.

„Arta lor este într-adevăr veșnică și eu sunt onorată să prezint cântecele lor”, a spus Simona, interpretă.

VOX: „Doina și Ion Aldea-Teodorovici au fost niste cântăreți minunați, au compus cântece frumoase, fiind deja simbolul cântecelor.”

Recitalul de poezie patriotică al lui Claudiu Pintecan, regizor din Baia Mare, România, a culminat cu o declarație de admirație pentru cântecele neuitatului cuplu.

„Sunt absolut superbe, se simte clar că vibrația lor vine dintr-un suflet care pulsează românește”, relevă Claudiu Pintecan

Continuatorul, promotorul creației regretatului cuplu este Cristi Aldea-Teodorovici, care, împreună cu alți tineri interpreți, readuce spectatorilor frumusețea melodiilor de altădată, atât de actuale și astăzi.

Regretații artiști au murit în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, într-un accident rutier, în România. La volanul mașinii Opel, care s-a izbit violent de un copac, se afla un cetățean ucrainean, care a scăpat cu viață, ca și un alt pasager.

Ion Teodorovici a murit pe loc, iar soția sa, Doina, s-a stins în drum spre spital. Soții Doina și Ion Aldea-Teodorovici au fost printre primii care în anii '80 au avut curajul să cânte despre limba română și să promoveze ideea renașterii naționale, lucru interzis în acea perioadă. De aceea, încă de pe atunci s-a pus în discuție ipoteza potrivit căreia accidentul ar fi fost unul premeditat.

facebook/ DGCPC a municipiului Chișinău
Sursa: facebook/ DGCPC a municipiului Chișinău
facebook/ DGCPC a municipiului Chișinău
Sursa: facebook/ DGCPC a municipiului Chișinău
facebook/ DGCPC a municipiului Chișinău
Sursa: facebook/ DGCPC a municipiului Chișinău

Citește mai mult