Aureliu Busuioc// 95 de ani: Un aristocrat al spiritului
O figură emblematică a unor vremuri vitrege, cavaler al cuvântului, care a marcat literatura din Basarabia de după cel de al Doilea Război Mondial. Astfel a fost apreciat regretatul scriitor Aureliu Busuioc la evenimentul organizat de Muzeul Național al Literaturii Române cu prilejul celor 95 de ani de la naștere.
Evocarea a fost intitulată „Aureliu Busuioc Întâiul și... ultimul”.
„Aureliu Busuioc face parte din generația de aur a literaturii române, generația șaizecistă. Este unic în felul său, un scriitor cu mare profunzime în literatură, cultură”, a relevat Maria Șleahtițchi, directorul Muzeului Național al Literaturii Române.
Expoziția de materiale din patrimoniul muzeului a fost completată de fiul scriitorului, care a dăruit arhiva tatălui său.
„În primul rând, știu cum se păstrează arhivele în condiții de casă, nepoții, strănepoții nu-și mai dau seama de valoarea lor. Și atunci am decis că locul lor este la muzeu. L-am iubit! Ce pot să spun altceva, am făcut multe vânători împreună, ceea ce m-a marcat în mod deosebit. Nu atât Busuioc-literatul, cât Busuioc-vânătorul”, a menționat Cornel Busuioc, fiul scriitorului.
„El era un model pentru noi, ne uitam cum vorbește el, cum pronunță, ce cuvinte spune și asimilam”, a spus scriitorul Vladimir Beșleagă.
„Am reușit cu echipa să aducem spiritul lui Aureliu Busuioc în această sală! El este peste tot: în documente, în fotografii. Aureliu Busuioc, așa cum era el: un om spiritual, original, ironic”, a punctat Cezaria Vasilachi, curatorul expoziției.
„Cred că Aureliu Busuioc a fost, puțin spus, scriitorul total fiindcă au făcut mulți și proză, și poezie, și dramaturgie, dar Aureliu Busuioc s-a evidențiat în toate genurile prin lucrări importante”, a remarcat criticul literar Eugen Lungu.
„Din fiecare carte de Aureliu Busuioc am învățat câte ceva”, spune Ana-Maria Țurcan, elevă la un liceu din capitală.
„Când eram mai mici, am învățat să ne ascultăm părinții. Când am crescut mare, am învățat să stabilim niște priorități și să avem grijă de cine ne îndrăgostim. În urma romanului ”Singur în fața dragostei”, am descoperit că atunci când ne îndrăgostim nu întotdeauna povestea are un final fericit.”
Aureliu Busuioc s-a născut la 26 octombrie 1928 în satul Codreanca, județul Orhei. În 1940, familia s-a refugiat în România. A urmat Liceul „T. Boga” din Timișoara. A învățat și la Școala Militară de Ofițeri Activi de Transmisiuni din Sibiu, pe care a abandonat-o în timpul examenelor finale pentru a fi „repatriat” (1949). După revenirea la Chișinău, a urmat studiile la Institutul Pedagogic „Ion Creangă”, a lucrat la câteva publicații, la Uniunea Scriitorilor. Aureliu Busuioc s-a stins din viață la 8 octombrie 2012.