Cultură

Au fost desemnați câștigătorii Galei Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova

Un eveniment cu triplă semnificație a reunit la Galeria „Constantin Brâncuși" numeroși admiratori ai artelor frumoase. A avut loc prima ediție a Galei Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și tot în premieră a fost inaugurat Salonul Național de Artă Contemporană. Ambele evenimente sunt consacrate aniversării a 120-a de la fondarea Uniunii Artiștilor Plastici, continuatoarea firească a Societății Amatorilor de Arte Frumoase din Basarabia.

facebook/ icr.ro
Sursa: facebook/ icr.ro

Evenimentul prilejuit de aniversarea a 120-a de la fondarea Primei Societăți a Amatorilor de Arte din Basarabia s-a transformat într-o adevărată sărbătoare. Această societate a stat la temelia Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.

„Ceea ce avem astăzi, de fapt, se datorează, pe de o parte, continuității cu UAP din perioada sovietică, iar pe de altă parte, este o nouă fațetă, care nu mai corespunde rigorilor ideologice sau politice, dar se orientează spre elucidarea excelenței și a performanțelor artiștilor”, spune Florina Breazu, președinte UAP.

La prima ediție a Salonului de Artă Contemporană, Marele Premiu pentru întreaga activitate i-a fost acordat artistului plastic Tudor Zbârnea.

„Este o gală mai deosebită, sigur aniversarea a 120-a de la fondarea UAP s-a încercat să se lege de o anumită coerență istorică a acestei Asociații, actuala Uniune a Artiștilor Plastici”, a declarat Tudor Zbârnea.

Premiul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” i-a fost acordat lui Veaceslav Fisticanu, premiul juriului, Svetlanei Șugjda, iar premiile pentru pictură, Florinei Breazu și lui Anatol Danilișin.

„Lumină neînfrântă de întuneric m-am gândit că orice s-ar întâmpla în lumea asta, oricum binele învinge răul”, susține Anatol Danilișin.

„O tapiserie în tehnică mixtă și sursă de inspirație mi-a fost cultura strămoșilor noștri, dacii”, spune Ludmila Furdui.

„Un eveniment foarte plăcut, suntem la prima ediție și în cadrul acestei ediții am premiul pentru tineret. Chiar e o sărbătoare”, specifică Ruslan Roșca.

Premiul de excelență i-a revenit pictorului Dumitru Peicev.

„Mă susține poporul, nu șefii, Asta-i, cum să vă spun, răsuflarea”, a declarat Dumitru Peicev.

Lucrările au trecut prin rigorile unui juriu exigent, prezidat de criticul de artă și curatorul din Iași, Maria Bilașevschi, lector universitar, doctor la Facultatea de Arte Vizuale și Design a Universității Naționale „George Enescu” din Iași, membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Iași.

„Cred că este un prim pas pe care îl face UAP din Republica Moldova, un pas ferm pentru a contura o identitate. Vorbim cu toții de o identitate românească, dar vedem din această expoziție că, deși venim cu trăsăturile noastre, cu rădăcinile noastre, suntem foarte bine ancorați în întreaga lume. Cred că e o expoziție despre unitate, despre armonie și, mai ales, despre calitate”, a declarat Maria Bilașevschi,

Salonul de Artă Contemporană va fi deschis pentru vizitatori până la 26 noiembrie.

facebook/ Centrul expozițional „Constantin Brâncuși”
Sursa: facebook/ Centrul expozițional „Constantin Brâncuși”
facebook/ Centrul expozițional „Constantin Brâncuși”
Sursa: facebook/ Centrul expozițional „Constantin Brâncuși”

Citește mai mult