Cultură

Două muzee, din Chișinău și București, au marcat împreună Anul Dimitrie Cantemir

Două Muzee Naționale ale Literaturii Române - de la București și de la Chișinău - au marcat împreună Anul Dimitrie Cantemir prin vernisarea expoziției "Restitutio Cantemir". Evenimentul este consacrat aniversării de 350 de ani de la nașterea domnitorului umanist de talie europeană și de 300 de ani de la moartea acestuia. Expoziția este realizată cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) al Guvernului României.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Opera domnitorului cărturar prezentată în expoziția "Restitutio Cantemir" era cercetată cu interes de vizitatori. În premieră au fost expuse publicului larg reproducerile manuscriselor, stema heraldică a familiei Cantemir și semnătura domnului Moldovei.

„Multe documente inedite pe care noi nu le cunoșteam. Avem arborele genealogic scris, creat de dumnealui”, spune muzeografa Cezara Vasilachi.

„Ni-l prezintă cât se poate de amplu, complex preocupările, creația lui Dimitrie Cantemir, savant enciclopedist din epoca luminilor, cel care a făcut posibilă conectarea culturii noastre cu celelalte culturi din arealul european și chiar oriental”, menționează scriitorul Ivan Pilchin.

„Ne dorim să aducem cât mai aproape de studenți, de publicul larg din Republica Moldova opera lui Dimitrie Cantemir, care este multidisciplinară și care este de o foarte mare actualitate”, spune Adrian Dupu, secretar de stat, DRRM.

„Cel mai important este faptul că este primul mare european al culturii române. Punem în evidență multiplele fațete ale acestui principe care rămâne în cultura română ca un mare erudit, un mare politolog, un mare politician, mare diplomat, unul dintre primii noștri naționaliști”, subliniază directorul Muzeului Național din București, Ioan Cristescu.

Exponatele sunt din patrimoniul Muzeului Literaturii Române din București, al Bibliotecii Academiei Române și din Arhivele Naționale ale României.

„Avem anul acesta în România declarat Anul Cantemir. Am începutul anul prin a face expoziții Cantemir la Cracovia, în Polonia, la Berlin, am fost la Paris, la Bruxelles, bineînțeles, în mai multe localități din România și iată-ne, aici, la Chișinău”, spune directorul Arhivelor Naționale ale României, Cristian Anița.

Evenimentul reprezintă îmbinarea a două expoziții: "Inorogul cel fără de moarte", realizată de Muzeul Literaturii Române din Chișinău și "Restitutio Cantemir" elaborată la Muzeul Literaturii Române din București.

„Restitutio Cantemir este o expoziție care a venit în formă electronică, construită, elaborată de colegii noștri de la București și pe care noi logistic am desfășurat-o aici”, spune directorul Muzeul Național de Literatură din Chișinău, Maria Șleahtițchi.

Expoziția, completată de un Catalog-Album, urmărește firul vieții lui Dimitrie Cantemir, de la naștere, în data de 26 octombrie 1673 - prin toate faptele și pribegiile sale, - până la moarte. Domnitorul savant, Dimitrie Cantemir a fost membru al Academiei de Științe din Berlin. S-a stins din viață la data de 21 august 1723 la vârsta de 50 de ani.

Citește mai mult