LIVE TEXT // Turul doi al alegerilor locale generale: Alegerile sunt valabile în toate cele 273 de localități
Duminică, 19 noiembrie, în 273 de localități din Republica Moldova se desfășoară turul doi al alegerilor locale generale. În alte opt localități au loc alegeri repetate. La urnele de vot sunt așteptați aproximativ 830 de mii de alegători.
LIVE TEXT 22:20 Potrivit datelor preliminare, în toate cele 273 de localități unde a fost desfășurat turul doi de scrutin alegerile se declară valabile, deoarece a fost înregistrată o prezență la urne mai mare de 20%, a anunțat președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman. Totodată, până la închiderea secțiilor de votare au fost înregistrate 140 de încălcări și incidente. Cele mai multe țin de transportarea organizată a alegătorilor. La cel de-al doilea tur al alegerilor locale generale au participat peste 313.000 de alegători sau aproximativ 37%.
LIVE TEXT 21:02 Secțiile de vot s-au închis. Potrivit datelor afișate de CEC, către ora 21:00 la scrutin au participat peste 313.000 de alegători sau aproximativ 37%. CEC va anunța primele rezultate preliminare la ora 22:00.
LIVE TEXT 18:14 Președinta CEC, Angelica Caraman: „Alegerile se desfășoară calm, fără incidente majore și acele mesaje sau informații care au fost înaintate în adresa organelor electorale au fost soluționate pe parcurs”.
„Până la ora 18:00, per ansamblu, pe țară, avem înregistrată o participare de 34%. Pentru comparație în tirul I de scrutin la ora 19 erau 40%, iar în alegerile din 2019 la această oră participarea era de 36%. Localitatea cu cea mai mare rată de participare este Corjovo, raionul Dubăsari - peste 63%. Aici am fost informați că s-ar fi admis la vot persoane care nu au domiciliu în localitatea respectivă. Rămâne să verificăm aceste informații și să venim cu detalieri pe parcurs”.
LIVE TEXT 17:45 Alegerile pentru funcția de primar al municipiului Bălți pot fi declarate valabile. Până la 17:45 la urne s-au prezentat peste 22,4% din alegătorii înscriși pe listele electorale, sau 22 de mii 567 de locuitori ai municipiului.
LIVE TEXT 15:14 Misiunea Promo-LEX: Încălcarea secretului votului, transportarea organizată a alegătorilor, acte de violență, dar și prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în raza secțiilor de votare au fost printre incidentele raportate de observatori, a declarat directorul de programe de la Promo-LEX, Nicolae Panfil, într-o conferință de presă. Totodată, Panfil a informat că în două localități, până la ora 14:40, au votat doar câte opt alegători.
LIVE TEXT 13:11 CEC: În 178 de localități, rata de participare la scrutin a depășit pragul de 20% prevăzut de lege. Potrivit președintei CEC, Angelica Caraman, în aceste localități, alegerile ar putea fi declarate valabile.
„Localitatea cu cea mai mare prezență la vot este Corjova, raionul Dubăsari, unde avem o rată de participare de 41 la sută. Localitatea cu cea mai slabă prezență este Salcia, raionul Taraclia, unde s-au prezentat la urne puțin peste 2% dintre alegători. În total, în cele opt localități din municipiul Chișinău și-au exercitat dreptul la vot până la ora 13:00 circa 16% dintre alegători. Cei mai activi sunt votanții din orașul Vadul lui Vodă cu o prezență de circa 25 la sută. La polul opus de află comuna Bubuieci, unde până la această oră au votat puțin peste 13% dintre alegători. În municipiul Bălți, rata de participare este de circa 12%, iar în municipiul Comrat participare este la nivelul de 18%”, a declarat președinta CEC.
LIVE TEXT 11:21 Peste 100.000 de ce cetățeni și-au exercitat dreptul la vot, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale.
LIVE TEXT 10:26 Președinta Maia Sandu îndeamnă cetățenii să meargă la vot: „Oamenii au nevoie de administrații publice locale ce gestionează corect și eficient bugetul localităților și de primari care rezolvă problemele locuitorilor. Satele și orașele noastre se pot dezvolta doar dacă vor fi conduse de primari onești, care știu să crească bugetul localității prin crearea condițiilor pentru dezvoltarea afacerilor și atragerea proiectelor”.
LIVE TEXT 10:14 Misiunea Promo-LEX: Agitație electorală, prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secțiilor de votare sau în raza acestora, precum și încălcarea secretului votului au fost printre încălcările depistate până la ora 10:00 de către observatorii Promo-LEX. Din cele 27 de incidente, 21 au fost deja procesate.
LIVE TEXT 10:05 Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova: „Cred că este foarte important ca toată lumea să iasă la vot. Avem al doilea tur în 273 de localități ca să ne alegem primarii. Este cel mai important exercițiu democratic, votul. După aceasta, toată lumea, împreună cu administrația publică locală, cu administrația publică centrală, să muncească și să construim Europa la noi acasă”.
LIVE TEXT 08:10 Angelica Caraman, președinta CEC: *„În două localități din raionul Hîncești - Cărpineni și satul Anini, comuna Lăpușna, - a fost întrerupt curentul electric pentru 20 de minute. Problema a fost deja remediată și a fost reluată votarea”*.
„Raionul cu cele mai multe localități unde astăzi au loc alegeri este Orhei cu 20 de unități administrativ-teritoriale. În raioanele Basarabească, Dondușeni și Taraclia, scrutinul are loc în câte o singură localitate. În municipiul Chișinău, cetățenii cu drept de vot din opt suburbii sunt așteptați la urne pentru a-și alege primarii”.
LIVE TEXT 07:00 Secțiile de vot s-au deschis. Cetățenii din localitățile în care se desfășoară alegerile își pot exercita dreptul la vot până la ora 21:00.
Potrivit legii, turul doi de scrutin se organizează în localitățile unde din primul tur niciun candidat pentru funcția de primar nu a întrunit mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate.
În buletinul de vot vor fi înscriși câte doi candidați, cei care au acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur al alegerilor. Excepție fac satul Cotova, din raionul Drochia, și comuna Todirești din raionul Ungheni, unde, în buletinul de vot, va fi înscris câte un singur candidat.
De asemenea, la 19 noiembrie în opt localități din țară vor fi organizate alegeri repetate, adică vor fi aleși atât primarii, cât și consilierii.
CEC atenționează că, în conformitate cu prevederile Codului electoral, agitația electorală este strict interzisă în ziua alegerilor.
„În această perioadă nu este permisă nici apariția candidaților în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice. De asemenea, administrația publică locală și difuzorii de publicitate au obligația de a înlătura materialele publicitare electorale. Totodată, concurenții electorali nu pot efectua virări în/din contul cu mențiunea „Fond electoral”, se arată în comunicatul CEC.
Persoanele care vor încălca restricțiile prevăzute de Codul electoral riscă să fie sancționate contravențional cu amendă de la 40 la 60 de unități convenționale pentru persoanele fizice și 100-150 de unități convenționale pentru persoanele juridice.
Potrivit legislației electorale, în turul doi de scrutin, alegerile se declară valabile în fiecare circumscripție electorală, dacă la ele participă cel puțin 20 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din acea localitate.