Internațional

Ministrul apărării din Germania, în vizită neanunțată în Ucraina

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a sosit marți la Kiev, într-o vizită neanunțată, pentru a reafirma sprijinul Berlinului pentru Ucraina în lupta sa împotriva trupelor rusești, relatează AFP.

Boris Pistorius a sosit cu trenul și urmează să poarte discuții cu omologul său ucrainean, precum și cu președintele Volodimir Zelenski.

Berlinul, al doilea mare furnizor de asistență militară pentru Kiev, după Statele Unite, încearcă să ofere asigurări după ce mutarea atenției asupra războiului din Orientul Mijlociu a provocat îngrijorări cu privire la diminuarea sprijinului acordat Ucrainei.

Vizita are loc după o creștere a atacurilor aeriene rusești asupra Ucrainei și în timp ce Kievul se pregătește pentru o creștere așteptată a atacurilor asupra instalațiilor energetice ale țării în următoarele luni de iarnă.

Este a doua vizită a lui Pistorius la Kiev de când a devenit ministru al apărării, la începutul acestui an, și vine la o zi după ce secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a făcut o călătorie neanunțată în Ucraina.

Pe lângă discuțiile politice, Pistorius va lua parte la o ceremonie de depunere de coroane de flori în piața Maidan din Kiev și va vizita un centru de pregătire militară.

După unele ezitări inițiale, Germania și-a sporit drastic sprijinul pentru Ucraina în urma invaziei Rusiei și a livrat Kievului o gamă uriașă de armament, de la tancuri grele de luptă la sisteme de apărare antiaeriană și muniții. Conflictul a determinat, de asemenea, guvernul să se angajeze într-o revizuire a armatei țării, care scârțâie. Cancelarul Olaf Scholz a dezvăluit un fond de 100 de miliarde de euro pentru a stimula forțele armate.

Bântuite de vinovăția pentru rolul său în cel de-al Doilea Război Mondial, guvernele succesive de la Berlin au considerat forțele armate o prioritate scăzută, iar acestea au suferit ani de zile de neglijență.

De la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas, Germania a oferit un sprijin puternic Israelului în lupta sa împotriva militanților palestinieni.

Însă Scholz a promis luna trecută că Germania își va menține în continuare ajutorul acordat Kievului, insistând că „vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar”.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult