Ministrul apărării din Germania, în vizită neanunțată în Ucraina
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a sosit marți la Kiev, într-o vizită neanunțată, pentru a reafirma sprijinul Berlinului pentru Ucraina în lupta sa împotriva trupelor rusești, relatează AFP.
Boris Pistorius a sosit cu trenul și urmează să poarte discuții cu omologul său ucrainean, precum și cu președintele Volodimir Zelenski.
#EIL
— Julian Röpcke🇺🇦 (@JulianRoepcke) November 21, 2023
Um exakt 5:00 Uhr Ortszeit ist Bundesverteidigungsminister Boris #Pistorius heute Morgen zu seinem zweiten Amtsbesuch in Kiew eingetroffen. @BILD pic.twitter.com/NjtpT0gr81
Berlinul, al doilea mare furnizor de asistență militară pentru Kiev, după Statele Unite, încearcă să ofere asigurări după ce mutarea atenției asupra războiului din Orientul Mijlociu a provocat îngrijorări cu privire la diminuarea sprijinului acordat Ucrainei.
Vizita are loc după o creștere a atacurilor aeriene rusești asupra Ucrainei și în timp ce Kievul se pregătește pentru o creștere așteptată a atacurilor asupra instalațiilor energetice ale țării în următoarele luni de iarnă.
Este a doua vizită a lui Pistorius la Kiev de când a devenit ministru al apărării, la începutul acestui an, și vine la o zi după ce secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a făcut o călătorie neanunțată în Ucraina.
Pe lângă discuțiile politice, Pistorius va lua parte la o ceremonie de depunere de coroane de flori în piața Maidan din Kiev și va vizita un centru de pregătire militară.
După unele ezitări inițiale, Germania și-a sporit drastic sprijinul pentru Ucraina în urma invaziei Rusiei și a livrat Kievului o gamă uriașă de armament, de la tancuri grele de luptă la sisteme de apărare antiaeriană și muniții. Conflictul a determinat, de asemenea, guvernul să se angajeze într-o revizuire a armatei țării, care scârțâie. Cancelarul Olaf Scholz a dezvăluit un fond de 100 de miliarde de euro pentru a stimula forțele armate.
Bântuite de vinovăția pentru rolul său în cel de-al Doilea Război Mondial, guvernele succesive de la Berlin au considerat forțele armate o prioritate scăzută, iar acestea au suferit ani de zile de neglijență.
De la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas, Germania a oferit un sprijin puternic Israelului în lupta sa împotriva militanților palestinieni.
Însă Scholz a promis luna trecută că Germania își va menține în continuare ajutorul acordat Kievului, insistând că „vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar”.