Expoziția comemorativă „Igor Vieru - 100 de ani de la naștere”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
La Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM) a fost inaugurată expoziția comemorativă „Igor Vieru - 100 de ani de la naștere”. Sunt 42 de lucrări din patrimoniul instituției, realizate de maestru în perioada anilor 1940-1980. Regalul culorilor a fost completat de lansarea cărții „Igor Vieru. Fotografii”, ce reprezintă preocuparea pictorului pentru arta fotografiei.
Renumita moară de lemn de la Cernoleuca, toamna plină de culoare de pe meleagurile natale, celebrul Barbu Lautarul, atâtea alte capodopere sunt mărturia legăturii profunde pe care a avut-o pictorul cu poporul său.
„Este uimitor cum reușește Igor Vieru să extragă din seva acestui popor, din cultura populară, din admirația față de trecut tot ce reprezintă esența acestui popor și o reflectă cu o viziune, aș putea spune, profetică într-o perioadă în care exista cenzura și dominant era realismul socialist”, a menționat Florina Breazu, critic de artă, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici.
„Lucrările îmi amintesc și de perioada când Igor Vieru muncea la ele. În spatele meu este acea Ană a lui Manole, care vine de la Cernoleuca, frumusețea femeilor de la țară, care duc povara vieții de acolo, dar au și cultura vieții țărănești”, a spus Emilia Vieru, nora lui Igor Vieru.
Lucrările artistului sunt o adevărată școală, consideră elevii de la Liceul Academic de Arte „Igor Vieru”.
VOX: „Igor Vieru este cel mai vestit pictor al Republicii Moldova. - Ce-i este caracteristic? - Culorile vii, te uiți și vezi cum vibrează în aceste lucrări!”;
„Unele lucrări sunt mai spre realism, și altele sunt mai decorative. Acest fapt mi-a arătat că poți să încerci ceva nou și să exprimi o idee cu totul în alt mod.”
„Igor Vieru, unul dintre cei mai importanți artiști ai secolului XX, a avut o operă extrem de extinsă și variată, dar în această expoziție am ținut foarte mult să-l prezentăm pe Igor Vieru pictorul, pictorul cu acea sensibilitate și cu poezia pe care o realizează el în pictura sa”, relevă directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea.
Lansarea cărții „Igor Vieru. Fotografii” a fost evenimentul mult așteptat, după apariția acum trei ani a albumului „Igor Vieru”.
„Atunci când am fost în atelier cu Roland Vieru, fiul lui Igor Vieru, am văzut două valize cu fotografii vechi și atunci, ca un proiect, am discutat cu Roland Vieru despre un album de fotografii ale lui Igor Vieru. După ce s-a prăpădit Roland, am revenit la această idee. Sunt fotografii de epocă”, a spus scriitorul Gheorghe Erizanu, director al Editurii „Cartier”.
Anul Igor Vieru - un centenar de la naștere, va continua pe 30 noiembrie la Galeria „Constantin Brâncuși” cu amplă expoziție de ilustrații de carte a artistului și lansarea medaliei comemorative „Igor Vieru”.