Cultură

Noua producție a Teatrului „Luceafărul”, „1946", este realizată de Slava Sambriș după „Cartea Foametei” de Larisa Turea

Calvarul foametei din anul 1946 este tema spectacolului la care lucrează acum echipa Teatrului „Luceafărul”. Noua producție, intitulată laconic „1946", este realizată de regizorul Slava Sambriș după „Cartea Foametei” de Larisa Turea. Premiera va avea loc la începutul lunii decembrie.

„Alteori, cei duși la capătul puterilor pierdeau orice rațiune, dezgropau pieriturile și le mâncau.”;

„Ce am văzut acolo n-o să uit în vecii vecilor!”

Mărturiile despre ororile foametei aduc în actualitate tragedii, despre care nu se prea vorbește. Regizorul spectacolului „1946”, Slava Sambriș, le-a auzit în copilărie, de la bunica sa.

„Ea fiind tânără atunci, i-a murit un copil în perioada foametei și povestea despre faptul că un copil oarecare ieșea în drum cu un deget din care mânca, era degetul fratelui lui. Eu le priveam atunci ca pe niste povesti. Între timp a apărut cartea doamnei Larisa Turea, „Cartea Foametei”, am rămas profund impresionat și am hotărât să fac un spectacol.”

Vechile fotografii ale lui Zaharia Cușnir completează atmosfera, în care actorii au o misiune importantă.

„Să aducem istoria în sine, istoria oamenilor, și nu atât personajul, caracterul e important să se audă, să se vorbească despre ele, să fie analizate”, susține Irina Vacarciuc, actriță în trupa „Luceafărului”.

„Actorii în acest spectacol sunt vocile unor oameni care au fost supuși unor chinuri groaznice. După asta, istoria a tăcut. O lecție din istorie neînvățată ar putea oricând să se repete”, spune actorul Ion Jitari, Teatrul „Luceafărul”.

Dincolo de mărturiile din „Cartea Foametei” de Larisa Turea, în spectacol sunt inserate secvențe din interviurile cu supraviețuitorii foametei, pe care echipa teatrului le-a realizat prin satele Moldovei.

„Pornesc de la o vorbă a unui supraviețuitor care, după ce ne-a povestit, a întrebat: Dar o să vă permită să vorbiți despre asta? Adică până astăzi oamenilor le este frică să vorbească. Nu cred că este bine să ne fie frică, trebuie să ne asumăm anii ceia de foamete”, opinează Vitalia Grigoriu, actriță a Teatrului „Luceafărul”.

„Asta vine din familie, fiecare familie a trecut prin asemenea evenimente, bine, nu toți știu despre canibalism, lumea a ajuns la disperare, lumea își ieșea din minți”, relevă actrița Maria Anton, Teatrul „Luceafărul”.

„Mulți dintre noi nu știu că a fost un eveniment organizat, oamenii cred că a fost secetă și ar fi bine să ne dăm seama ce s-a întâmplat, de ce s-a ajuns la canibalism, de fapt, era strașnic ce era atunci”, spune Dorina Tătaru, actriță a Teatrului „Luceafărul”.

„Am urlat, mamă, du-te repede, un om flămând vine să ne ia turtele!”

„”1946", din păcate, este o istorie ștearsă, după mine, a vorbi despre ororile care s-au întâmplat în trecut înseamnă un pas spre viitor”, consideră Slava Sambriș.

Spectacolul „1946”, realizat cu sprijinul Ambasadei SUA la Chișinău, va avea premiera pe 2 și 3 decembrie.

viitorulromaniei.ro
Sursa: viitorulromaniei.ro

Citește mai mult