Social

Întâlnirea agricultorilor cu autoritățile este din nou amânată

Întâlnirea agricultorilor cu autoritățile este iarăși amânată. Nici astăzi producătorii agricoli nu au fost primiți de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Un grup de fermieri a venit astăzi la minister în speranța că va fi primit de autorități, după ce vineri s-au înțeles că vor avea un răspuns până astăzi la ora 12.00 la solicitările înaintate.

RFE/RL
Sursa: RFE/RL

Agricultorii au fost anunțați, însă, că vor fi primiți în seara zilei de către Vladimir Bolea, ca, ulterior, întrevederea să fie amânată pentru mâine. Fermierii spun că dacă nici mâine nu vor avea un răspuns la revendicările înaintate, miercuri vor relua protestul în centrul capitalei.

Agricultorii au decis să pună pe pauză protestele până în data de 27 noiembrie, după ce vineri au avut o ședință cu ministrul Agriculturii. Atunci s-a discutat despre instituirea unui moratoriu pe trei luni privind achitarea datoriilor față de creditori, iar începând cu anul viitor, o parte din Fondul de subvenționare să fie alocată drept compensații pentru pierderile înregistrate în 2023 per hectar de floarea-soarelui și porumb.

„Noi am convenit că e nevoie de un grup de lucru și dl ministrru la despărtire când noi am stat, la care toți fermierii care sunt în dificultate, să depună dosarele și din data depunerii dosarului, țintit așa cum ați vrut Dvs., se opresc penalitățile, se oprește executarea, se oprește falimentul, dar el a zis că e de acord, Și cu această idee el a mers să discute cu prim-ministrul și cu ministrul Justiției. Ce s-a întâmplat, a fost discuția, nu a fost discuția, cum voi nu l-ați văzut pe el de vineri, așa nici noi!, a declarat directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari.

„Acum companiile care gestionau până la 100 de ha, băieții aștia tot cedează, văd că nu are rost, pentru că muncești un an, la sfârșit de an tu în loc să ai, să ieși pe zero, tu ieși în minus, cedează, urmatorii care suntem noi trebuie să cedăm, dar noi cedăm în detrimentul companiilor transnaționale”, a spus Sergiu Stefanco, fermier.

„Noi nu facem politică, noi avem pur revindcări economice, noi suntem acei care menținem pe la sate câțiva muncitori”, consideră agricultorul Mihai Gribincea.

„Toți agricultorii lucrează pe credite, inclusiv toți ceilalți, eu nu am văzut niciun agricultor să aibă posibilitate să se achite cu banca sau să întoarcă creditul mai înainte de termen și să nu o facă”, afirmă Ion Plămădeală, președinte al Asociației Forța Fermierilor.

După două ore de așteptări, în fața agricultorilor a ieșit secretarul de stat Vasile Șarban, care i-a anunțat că, în prezent, se lucrează la definitivarea unui document în baza căruia să fie ajutați.

„Noi acum suntem în lucru, suntem în identificarea normelor care trebuie să fie mentinute într-un proiect de dispozitie Comisiei Situații Exceptionale care nemijlocit va permite ca comisia creată pe lângă Ministerul Agriculturii cu implicarea mai multor insituții să poată examina dosarele solicitanților, adică a agricultorilor care sunt în dificultate, să poată emite o decizie și această decizie să le dea posiblitate acestor producători ca ei să nu fie persecutați, să nu fie urmăriți, să nu fie penalizați din partea creditorilor”, a punctat secretarul de stat Vasile Șarban.

Amintim că agricultorii, care acum se află cu tehnica în Piața Marii Adunări Naționale, au pornit miercuri din raioane spre intrările din Chișinău, iar joi la amiază și-au continuat drumul spre centrul capitalei. În drum spre PMAN, fermierii au creat ambuteiaje. Poliția i-a somat să deblocheze străzile pentru a permite circulația transportului public și privat. La un moment dat, un grup de agricultori s-a manifestat agresiv, provocând altercații. Fermierii au încercat să distrugă o mașină a poliției și ar fi ultragiat oamenii legii. Ca urmare, a fost intentată o cauză penală.

Citește mai mult