Cultură

România pictoriței Valentina Brâncoveanu

Locuri memorabile, legate de personalitățile neamului, peisaje cu mare încărcătură spirituală și emoțională pot fi văzute la expoziția „România mea”, inaugurată astăzi la Biblioteca Națională. Autoarea lucrărilor, pictorița Valentina Brâncoveanu, și-a dorit ca în preajma Zilei Naționale a României să organizeze o expoziție, însă, din motive de sănătate, nu a fost prezentă la vernisaj.

facebook/ Valentina Brâncoveanu
Sursa: facebook/ Valentina Brâncoveanu

Bisericuța familiei Eminescu din Ipotești, Plopii fără soț, lacul cu nuferi, bojdeuca lui Ion Creangă, dar și alte lucrări au fost panotate chiar de Valentina Brâncoveanu, doar cu câteva zile înainte de vernisaj.

„A fost tot timpul o inspirație România pentru ea, o inspirație de pictură, și-a dorit să aducă mesajul românesc într-un alt peisaj românesc, dar, din păcate, nu a putut să vină astăzi, pentru că, ca orice artist emotiv, mai sunt probleme de sănătate și sperăm s-o readucem să picteze din nou”, relevă fiica pictoriței, Cristina Chetrari-Brâncoveanu.

„Rugăm pe Dumnezeu să-i dea sănătate și-i mulțumim pentru acest omagiu frumos adus României în preajma Zilei Naționale a României. Picturile ei nu sunt cele care aduc neapărat un element de patos. Tot ce apare în picturile ei este viață, este România, pentru că așa este intitulată această expoziție - "România mea"”, menționează Monica Babuc, directoare a Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”.

„Pictorița Valentina Brâncoveanu, un mare artist plastic, foarte mult și-a dorit către 1 Decembrie să organizeze o nouă expoziție. Cuprinde peste 60 de lucrări care reprezintă natura, casele, locurile din întreaga Românie”, spune directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei.

De-a lungul anilor, admiratorii creației pictoriței prețuiesc talentul, inspirația, puterea, dragostea ei de muncă.

„Valentina tare mult lucrează, a fost și în tabere de creație. Noi vedem după lucrări, sunt diferite - și din România, de la noi”, afirmă artistul plastic Mihai Mungiu.

„În diferite perioade a stat și în România, adoră Bucureștiul, are o serie de lucrări cu București, cu zone pitorești, arhitecturale. O expoziție mult așteptată, vorbea mult despre această expoziție, își făcea planuri”, menționează pictorul Florentin Leancă.

„Este o expoziție-lumină, o expoziție care te predispune să călătorești, să meditezi, de altfel, așa cum este și doamna Brâncoveanu. Ea, într-adevăr, este prietena tuturor și a creat artă pentru oameni. Dumnezeu să o ajute să revină, fiindcă o așteptăm să picteze din nou și cu expoziții noi”, remarcă muzeografa Aurelia Cornețchi, Muzeul Național de Istorie.

Valentina Brâncoveanu s-a născut la 24 octombrie 1950 la Chișinău. Lucrările sale se află în patrimoniul unor muzee și în colecții private de la noi și din străinătate.

facebook/ Valentina Brâncoveanu
Sursa: facebook/ Valentina Brâncoveanu
facebook/ Valentina Brâncoveanu. Nocturnă, Bucuresti, ulei, pânză, 40 x 30
Sursa: facebook/ Valentina Brâncoveanu. Nocturnă, Bucuresti, ulei, pânză, 40 x 30
facebook/ Valentina Brâncoveanu. Restaurant „La Scena”, Bucuresti, ulei, pânză, 40 x 30
Sursa: facebook/ Valentina Brâncoveanu. Restaurant „La Scena”, Bucuresti, ulei, pânză, 40 x 30

Citește mai mult