Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Olesea Stamate: Există forțe în cadrul structurilor justiției care se opun procesului de Vetting, dar acesta nu se va opri

Există forțe în cadrul structurilor justiției, atât în instanțele de judecată, cât și în sistemul procuraturii care se opun acestui Vetting și vor încearcă să tergiverseze acele acțiuni pe care le întreprinde guvernarea. Evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor este un proces care nu se va opri și de care țara noastră are nevoie. Declarația aparține președintei Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, și a fost făcută pentru emisiunea „În Context”, de la Moldova 1.

Găsiți mai jos textul interviului.

Lucia Vieru: Bun găsit. Mai multe evenimente importante pe domeniul justiției au avut loc în ultima perioadă. A început audierea judecătorilor și viitorilor judecători la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), dar a și fost prelungit concursul pentru funcția de procuror general. Despre aceste subiecte discutăm în continuare cu Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament. Doamnă Stamate, în primul rând, vă mulțumim pentru oportunitatea de a discuta cu Dumneavoastră. Așadar, Comisia Vetting a început audierile judecătorilor și viitorilor judecători la CSJ. În opinia Dumneavoastră, cum văd ei această evaluare, vor să treacă această evaluare și cât de importantă este în contextul reformei justiției?

Olesea Stamate: Din rândul judecătorilor CSJ, în funcții au rămas puțini care sunt supuși evaluării. Majoritatea sunt candidații de a obține funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție și atunci răspunsul este evident. Din data ce s-au înscris în concurs, ei au fost de acord să treacă această evaluare. În același timp, cineva din judecătorii Curții Supreme de Justiție, care nu a trecut de etapa de Pre-Vetting totuși a mers la etapa Vetting cu intenția de a demonstra că ceea ce a fost constatat de Comisia Pre-Vetting poate nu este suficient de grav pentru a deține în continuare funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție.

Deci, cred că este înțeles deja faptul că evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor este un proces care continuă, care merge înainte și nu se va opri, și este unul necesar. Acum, că sunt anumite mici neplăceri în acest proces, le înțelegem și evident că nu neapărat ne bucurăm de aceste mici neplăceri. Dar este un proces de care țara noastră are nevoie.

Lucia Vieru: Referitor la Procuratura Generală. A fost prelungit concursul pentru funcția de procuror general, s-au înscris doar doi candidați în concurs. Putem spune că anumiți procurori boicotează cumva reforma justiției?

Olesea Stamate: Nu știu dacă neapărat este cazul concursului pentru funcția de procuror general. Cumva aș presupune că procurorii ar fi intuit că ar putea fi prelungit concursul și atunci vor depune dosarul pentru etapa de prelungire. Cel puțin sper eu că acesta va fi cazul și vom avea mai mulți candidați până la termenul limită.

Dar, în general, evident că există forțe în cadrul structurilor justiției, atât în instanțele de judecată, cât și în sistemul Procuraturii, care se opun acestui Vetting și, respectiv, vor încerca să tergiverseze acele acțiuni pe care le întreprinde guvernarea.

Lucia Vieru: Și aș vrea să vă întreb și despre prelungirea stării de urgență. A fost prelungită cu doar 30 de zile. Ultimele, de fapt. De la tribuna Legislativului, ministrul Adrian Efros spunea că autoritățile se pregătesc ca Republica Moldova să iasă din Starea de Urgență. La nivel de Legislativ, cum ar arăta această pregătire de ieșire din Starea de Urgență?

Olesea Stamate: Nici eu nu știu exact care este lista acelor acte normative care urmează a fi adoptată pentru a transpune acele decizii ale CSE, care sunt neapărat necesare pentru ca să poată funcționa instituțiile și anumite instrumente care au fost create pe perioada Stării Excepționale. Și fără. Deci, momentul în care această stare va fi ridicată. Bine, unul din exemple este Legea sancțiunilor, alinierea la sancțiunile internaționale care este parte din acel proces sau pachet legislativ, care vine să transpună cadrul normativ necesar sistării sau încetării Stării de Urgență. Și sunt sigură că mai sunt și altele, unele la nivel de legi, altele la nivel de acte subordonate legii. Dar, evident, cea mai completă informație o puteți obține de la Guvern.

Lucia Vieru: Vă mulțumim mult pentru răspunsurile și precizările oferite.

Citește mai mult