Cultură

Galeria "Constantin Brâncuși" din capitală a găzduit un eveniment expozițional dedicat Anului Igor Vieru

Anul Igor Vieru care a debutat la baștina marelui pictor - satul Cernoleuca, raionul Dondușeni - și a continuat la Muzeul Național de Artă, a culminat la Galeria "Constantin Brâncuși" din capitală cu un proiect expozițional deosebit. Au venit cu lucrări din patrimoniul lor mai multe instituții: Muzeul Național de Artă al Moldovei, Muzeul Național de Istorie, Muzeul Național al Literaturii Române, Biblioteca Națională pentru Copii "Ion Creangă", precum și din colecția familiei.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Eroii lui Spiridon Vangheli, Grigore Vieru, precum și ai clasicilor literaturii române sunt îndrăgiți și înțeleși mai bine și datorită pictorului Igor Vieru, care a completat cu imagini fabuloase ideile autorilor.

„Am adus aici doar câteva cărți din colecția noastră de aur. Cărțile acestea ilustrate de Igor Vieru cred că ne spun esențialul despre ce valori a transmis: de bunătate, de lumină, de siguranță și multă dragoste”, spune directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii "Ion Creangă".

Moștenirea lăsată de Igor Vieru este prilej de mândrie pentru instituțiile ce-i dețin operele.

„Muzeul Național al Literaturii Române este prezent în această expoziție cu 58 de lucrări, opt portrete de scriitori. Mă gândesc la oamenii care au creat și au rezistat în cultură și ne-au făcut cultură, le aducem acest mare omagiu, în primul rând lui Igor Vieru, un mare, mare pictor”, spune directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Maria Șleahtițchi.

„Este o expoziție care-l reprezintă pe Igor Vieru graficianul și aici el excelează și în ilustrația de carte și în aceste portrete extraordinare. Un artist care a simțit viitorul și care cred că va rămâne o școală”, spune directorul Muzeului Național de Artă, Tudor Zbârnea.

Lucrările lui Igor Vieru i-au prilejuit ministrului Culturii o incursiune în propria copilărie.

„Iată cușma lui Guguță, care toți o cunoaștem și nu doar noi, în toată lumea, peste hotare, chiar și în China a fost editată cartea cu aceste desene și am devenit cunoscuți în lume datorită desenelor, picturilor lui Igor Vieru, unul dintre cei mai importanți piloni ai culturii noastre”, menționează ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Uniunea Artiștilor Plastici și-a propus să lanseze o medalie Igor Vieru.

„O nouă medalie ce va fi oferită în cadrul concursurilor organizate de UAP, o medalie la care s-a lucrat aproape tot anul 2023. Sperăm că după Anul Nou, la Ziua Culturii Naționale să fie deja turnată”, spune președintele UAP, Florina Breazu.

A contribuit la completarea proiectelor expoziționale în anul Igor Vieru și familia pictorului.

„Sunt niște evenimente care nu au cum să ne lase indiferenți, practic creează niște fiori aparte”, spune Mihai Vieru, nepotul pictorului Igor Vieru.

Și în satul de baștină al lui Igor Vieru au avut loc evocări.

„Satul îi perpetuează memoria, satul îl cunoaște. Igor Vieru ne reprezintă și noi suntem mândri că acest pictor a ales să se nască la noi în sat”, spune directoarea gimnaziului "Igor Vieru" din Cernoleuca, Rodica Frecăuțanu.

Igor Vieru a ales să-și doarmă somnul de veci la Cernoleuca dragă, unde s-a născut pe 23 decembrie 1923. Pictorul s-a stins din viață în data de 24 mai 1988.

Citește mai mult